"Jag tar ett djupt andetag och kör sedan"

Vädret ställer till det för pendlande medarbetare på produktionsföretag. "I måndags var det hopplöst", sa Britt-Marie Karlsson.

Johan Linné, Åsa Molin, Patrik Stenlund, Britt-Marie Karlsson pendlar med bil till produktionsföretaget Lecora i Vadstena.

Johan Linné, Åsa Molin, Patrik Stenlund, Britt-Marie Karlsson pendlar med bil till produktionsföretaget Lecora i Vadstena.

Foto: Lovisa Lindstrand

Motala/Vadstena2024-01-17 20:00

– Det var problematiskt att köra i måndags, säger Åsa Molin från Ödeshög, inköpare på produktionsföretaget Lecora i Vadstena. Jag åker 05.10 och plogbilen åker ungefär samma tid. Det blåser igen ganska bra på vägen mellan Ödeshög och Vadstena, man får köra sakta och inte gasa där det är barmark. Jag tar ett djupt andetag och kör sedan, helt plötsligt kan det komma en vall på vägen. Det får ta den tid det tar.

undefined
Inköparen Åsa Molin pendlar till jobbet i Vadstena med bil från Ödeshög. "Det går inte att välja någon annan bättre väg än 919 mellan Ödeshög och Vadstena".

Har du fått vända någon gång?

– En gång, då var det jättemycket slask och det gick inte styra.

Företaget Lecora i Vadstena producerar frysta och kylda livsmedel till storhushåll som detaljhandeln. Företagets produktionschef Johan Linné beskriver att produktionspersonalen måste vara på plats när maskinerna på deras tre linjer ska starta klockan 06.00.

Vad händer om man inte kan komma till jobbet på grund av vädret?

– Om man ska vara lite krass så funkar det inte i en sådan här produktion. Om det skulle fattas tre personer får vi stänga en linje och det innebär att en tredjedel av produktionen försvinner. Vi får ta ikapp det med övertid eller så får inte kunderna det de ska ha. Det är inte populärt, om man inte levererar det man ska till exempelvis livsmedelsbutiker, då får man böter.

Johan bor själv i Kumla och pendlar till Vadstena varje dag. Han fick rekommendationen av Åsa att stanna hemma i måndagen.

undefined
Produktionschefen Johan Linné bor i Kumla och pendlar till Vadstena varje dag med bil.

– Jag kan delvis jobba hemifrån, det är värre för de i produktionen. Men att en lina står still beror oftast inte på att någon inte kan ta sig till jobbet, det är ofta annat som påverkar, som sjukdom eller driftstopp.

undefined
Klockan 06:00 startar företagets tre produktionslinjer och då måste produktionspersonalen vara på plats.
undefined
Britt-Marie Karlsson jobbar i produktionen och pendlar från Motala med bil eller buss.

Britt-Marie Karlsson är en av de som jobbar i produktionen. Hon pendlar från Motala.

– I måndags var det hopplöst, det hade yrt igen helt på vissa ställen. Jag åkte hemifrån 05.15 och rondellerna var svåra. Det var stora vallar och man fick köra sakta. Det var inte roligt, man visste inte om man skulle behöva vända och åka hem igen.

Funderade du på att stanna hemma?

– Nej, jag åkte lite tidigare och testade. 06.00 ska man vara ombytt och stämpla in. Jag hann och var här i god tid.

undefined
Patrik Stenlund jobbar med underhåll på Lecora och pendlar med bil från Orlunda.

Patrik Stenlund var insnöad i Orlunda på måndagsmorgonen. Han jobbar med underhåll på företaget.

– Jag åkte hemifrån och efter en halv kilometer bestämde jag mig för att vända när jag körde igenom en snöhög på vägen som gick över motorhuven. Jag åkte hem och väntade på att nästa traktor med plog skulle komma förbi, säger Patrik Stenlund.

– Man behöver ju ha snöskyffel i bilen, skrattar Johan Linné.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!