Smittlarm oroar äggproducenter: "Är det vi nästa gång?"

Äggbodar stängs och djuren får stanna inne. Larmet om fågelinfluensa påverkar just nu många äggproducenter.

Larmet om fågelinfluensa påverkar många äggproducenter. Maria och Gustaf Eriksson har stängt sin äggbod och tar inte emot besök på gården just nu.

Larmet om fågelinfluensa påverkar många äggproducenter. Maria och Gustaf Eriksson har stängt sin äggbod och tar inte emot besök på gården just nu.

Foto: TT/Privat

Motala/Vadstena2021-03-14 17:45

Under den gångna veckan upptäcktes ett utbrott av den smittsamma fågelinfluensan på en gård i Mjölby kommun. Gården spärrades av och hönsbesättningen fick avlivas. 

Smittlarmet påverkar närliggande verksamheter i samma bransch. Ett restriktionsområde på tio kilometer runt anläggningen har satts upp.

Gustaf och Maria Eriksson, äggproducenter utanför Motala, har nu stängt sin äggbod och tar inte emot besökare på gården. Verksamheten ligger dock i den yttre skyddszonen och har fått tillstånd för viss verksamhet.

– Vi har fått söka dispens på äggen som vi säljer till packeriet, ett företag som packar om äggen, stämplar dem och säljer dem i butik. De får fortfarande hämta äggen här, säger Gustaf Eriksson och fortsätter:

– Samma sak med gödsel. Vi har fått söka dispens för att få sprida fjädergödsel.

Restriktionerna gäller en månad men kan komma att förlängas. 

Paret, som har frigående höns inomhus, behöver inte göra några förändringar kring dessa förhållanden. Verksamheten följer också de hygienregler som gäller sedan tidigare.

Men oron finns där ändå.

– Är det vi nästa gång? Det är så man tänker. För det här verkar slå så olika, det följer inget mönster. Det är nog det otäckaste, säger Gustaf Eriksson.

Han har snuddat vid tanken på vad som skulle hända om gården drabbades. Det vore ett hårt slag ekonomiskt men också personligt, menar han:

– Jag har svårt att föreställa mig hur jag skulle reagera men det skulle bli nattsvart. För det är djur man jobbar med och man älskar ju det man håller på med.

I Vadstena kommun omfattas ingen gård av restriktionsområdet men larmet om fågelinfluensa påverkar ändå.

– Vi har vidtagit extra försiktighetsåtgärder, mest vad gäller transport av ägg. Sedan är man väl lite allmänt försiktig, städar lite extra och har desinfektionsmedel på golvet för att försöka stoppa det, säger Peter Malmström, äggproducent utanför Vadstena.

Tamfjäderfän smittas av fågelinfluensa genom direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar. Just nu finns det många sådana i området runt Peter Malmströms gård.

– Det är ju rätt så otäckt nu eftersom det är flyttsäsong till Tåkern. Vi har Mjölnaån här i närheten med både änder och svanar. Dessutom kommer gässen nu och de kan släppa träck när de flyger över gården. Det tror jag är den största faran.

Han fortsätter:

– Det är klart att man oroar sig men samtidigt kan man inte låta det påverka en för mycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!