Sjöräddningssällskapet Vadstena-Motala är klara med sin summering av 2023. Under året genomfördes sammanlagt 92 insatser, som bestod av 35 räddningslarm och 57 förebyggande uppdrag. Det var ingen större skillnad mot 2022, då siffran var 86.
– Vi känner att det har stabiliserat sig lite efter pandemin, då vi hade väldigt mycket att göra. Vi har återgått mer till ett normalår, säger stationsledare Johan Weber och syftar på åren 2020 och 2021 då insatserna låg på uppåt 140 stycken.
Är det någon period under 2023 som har stuckit ut lite extra?
– Inte direkt men det vi kan se är att själva båtsäsongen har förlängts litegrann. Vi har uppdrag tidigare på året och vi har uppdrag rätt så långt senare på året.
Vad beror det på?
– Det finns nog en känsla av att man vill komma ut tidigt på våren och att man har båtarna i lite längre på hösten än vad som har varit fallet innan.
– Jag tror att folk uppskattar att få mer tid på sjön. Genom åren har båtarna också blivit större och man har bättre värme i dem vilket gör att man har möjlighet att vara ute trots att det är ganska kallt i vattnet och luften.
Vad tror ni om 2024 då?
– Just nu ser vi framför oss att det är kallt och isarna har lagt sig. Vi är på tårna med vår svävare. Eller våra svävare, rättare sagt. Vi har fått ytterligare en svävare på stationen, man har omplacerat en som tidigare fanns på Visingsö, säger Johan Weber och fortsätter:
– Så vi har möjlighet att åka med två svävare nu och dela upp oss lite om det händer saker på olika ställen.
Årets första sjöräddning ägde rum förra veckan. Då kom larm från Sankt Annas skärgård, där en privat svävare hade havererat i 20 minusgrader. Sjöräddningssällskapets svävare från Vadstena-Motala och Arkösund samverkade på plats så att de nödställda kom in till fastlandet och värme, skriver föreningen på sin hemsida.
Fjolåret präglades av ett intensivt arbete kring stationshusbygget som pågått under en längre tid. Sjöräddarna hoppas kunna nå i mål 2024:
– Vårt jobb i år ligger på att försöka bli färdiga med vårt nya stationshus i Mörtviken. Vi hoppas kunna börja nyttja det under sommaren. Vi saknar fortfarande full finansiering men vi tror ändå att vi kommer kunna lösa det, säger Johan Weber.