Elevhälsan har kurator, skolpsykolog, skolsköterska, skolläkare och specialpedagog i ett team som arbetar med att se vilka behov som finns ute på skolorna.
– Ser hur vi kan skapa så goda lärmiljöer som möjligt för eleverna. De ska vara trygga och må bra i skolan. Det är vårt huvudfokus att ha friska och trygga elever, säger tf elevhälsochef i Vadstena Linda Wigren.
Arbetet elevhälsan bedriver ska vara förebyggande och hälsofrämjande.
– Det gäller oavsett pandemi eller inte, säger hon.
Hon förklarar att de ska vara tillgängliga, lyssna och ta elevernas funderingar på allvar. I det avseendet är det inte någon skillnad nu under rådande pandemi. Det som är skillnaden är att det nu kan vara oro kopplad till pandemin som är det som fångas upp hos elever. Men samtidigt kan det finnas oro i samband med skolstart som inte alls rör pandemin utan handlar om att börja skolan eller byta skola och möta allt det nya.
– Vi försöker alltid vara lyhörda för det och finnas tillgängliga för eleverna vid skolstart, säger hon.
Inför skolstarten kan man som förälder själv påverka på ett sätt som gör att de egna barnen känner sig så trygga som möjligt.
– Att man försöker vara en trygg vuxen, förmedla lugn, prata positivt om skolan och att som förälder vara trygg i att skolan gör allt de kan för att barnet ska få en så bra skolgång som möjligt. Så att föräldrar förmedlar till sitt barn att man tror på skolan, säger hon.
Det gör att barnet kan känna sig tryggare.
– Är man som förälder själv orolig och pratar om det hemma finns en risk att man överför oron till barnet, säger hon.
Hon menar att det är bättre om oroliga föräldrar tar kontakt med skolan och pratar med skolpersonal istället.
– Vi vill vara de som hjälper, så mycket vi kan. Det är bättre att vi vuxna pratar med varandra och hjälps åt med att möta den oro som eventuellt finns, säger Linda Wigren.
Hon tror också att det är bra att inte ge barnen onödig information, inte minst i dessa pandemitider. Med alltför mycket information kan risken finnas att man bidrar till att skapa en oro hos barnen.
– Att vi som vuxna tänker på vad vi säger till våra barn. Vi kan sålla lite i informationen, men ändå vara ärliga. Detta för att inte skapa onödig oro. Att ta sig tid att lyssna på sitt barnen och vara tillgänglig är annat som är bra för att skapa trygghet.