Studieförbundet om regeringens nedskärningar

I regeringens budgetproposition för 2024 ingår bland annat nedskärningar riktade mot studieförbunden. Vi ringde ett av dem, Folkuniversitetet.

I regeringens budgetproposition för 2024 ingår bland annat nedskärningar riktade mot studieförbunden. "Man drar ju ner en tredjedel av våra statsbidrag på tre år. Och det är klart att det kommer att påverka jättemycket", säger Åsa Forsman, biträdande regionchef på studieförbundet Folkuniversitetet.

I regeringens budgetproposition för 2024 ingår bland annat nedskärningar riktade mot studieförbunden. "Man drar ju ner en tredjedel av våra statsbidrag på tre år. Och det är klart att det kommer att påverka jättemycket", säger Åsa Forsman, biträdande regionchef på studieförbundet Folkuniversitetet.

Foto: Dennis Ylikangas

Motala/Vadstena2023-09-30 14:00

Enligt ett pressmeddelande från branschorganisationen Studieförbunden i samverkan handlar det om nedskärningar om 500 miljoner per år, varav 250 miljoner redan vid årsskiftet. När nedskärningarna är helt genomförda motsvarar det en minskning med en tredjedel av anslagen skriver organisationen.

Åsa Forsman, biträdande regionchef på Folkuniversitetet vilka har verksamhet i Motala och Vadstena, säger att allting är väldigt oklart än så länge.

– Man drar ju ner en tredjedel av våra statsbidrag på tre år. Och det är klart att det kommer att påverka jättemycket. Just nu sitter vår intresseorganisation Studieförbunden i samverkan och Folkbildningsrådet och funderar på: Hur påverkar det här alla studieförbund? Sedan får ju varje studieförbund sitta och fundera på: Vad innebär det här just för oss?

Så här stora nedskärningar har inte gjorts i folkbildningen någonsin, uppger Forsman.

– Vi vill inte oroa folk i onödan, men det är klart att det kommer att bli tungt. 

Det blir nu dyrare för förbunden själva att driva folkbildning menar hon.

– Man kan misstänka att det kommer att drabba äldre, folk som inte bor i större städer och folk som är invandrare som behöver mycket stöd, säger Åsa Forsman och fortsätter:

– Det som kommer bli konsekvenserna av det, troligtvis, generellt och över hela linjen är att folkbildningen där vi gör som mest nytta idag är den som kanske kostar mest för oss och den kommer bli svårare att genomföra. Då kommer vi inte att nå ut till de som verkligen behöver folkbildningen. Den demokratiska utvecklingen, att man får känna att man är en del av samhället och så småningom faktiskt kan försörja sig själv.

Det kommer, säger hon, att påverka personer som inte har resurser till att vara med i folkbildningen.

Åsa Forsman påtalar också en osäkerhet i bland annat hur det blir med föreningssamarbeten och även hur det blir med verksamhet på mindre orter.

– Folkbildningen har en väldigt stor roll ute i mindre orter. Det är där man ofta kanske är navet i att det är nånting som händer och att man känner att man är delaktig i samhället, förklarar hon och menar att nedskärningarna kan innebära att man ökar den sociala snedvridningen, att folk inte känner sig delaktiga.

– I ännu högre grad än vad man gör idag.

Hur Folkuniversitetets verksamhet i Motala och Vadstena påverkas är oklart i nuläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!