Länsstyrelsen får mindre pengar för att sköta reservat

Länsstyrelserna har fått mindre anslag från regeringen för skötseln av naturreservat. Vi har frågat Länsstyrelsen Östergötland vad detta innebär för dem.

Jonas Källming, avdelningschef miljö och natur på Länsstyrelsen Östergötland berättar hur de påverkas av minskningen av anslag från regeringen för skötsel av naturreservat. Skyltbilden är en arkivbild.

Jonas Källming, avdelningschef miljö och natur på Länsstyrelsen Östergötland berättar hur de påverkas av minskningen av anslag från regeringen för skötsel av naturreservat. Skyltbilden är en arkivbild.

Foto: Länsstyrelsen Östergötland, Gunnar Hagberg/NT

Motala/Vadstena2023-08-27 18:00

Flera länsstyrelser skriver på sina webbsidor om att de minskade anslagen kommer att påverka deras arbete med naturreservaten på olika sätt.

För Östergötlands del är det enligt Jonas Källming, avdelningschef på länsstyrelsen, fråga om en minskning från 49 miljoner kronor förra året till 16 miljoner kronor i år. Källming säger att det är flera olika delar i pengarna som de får, olika styrda till olika ändamål.

– Men det stora tappet är just till skötsel av vad vi kallar skyddad natur, alltså skötsel av våra naturreservat. På länsstyrelsen ser vi mer det långa perspektivet, ett år med minskade pengar har inte någon jättestor betydelse om man tänker på naturvärdena eller för allmänheten att komma ut i reservaten. Man kommer inte att märka nånting så utan det är ju mer de pengar vi har nu, de behöver vi ju prioritera hårdare förstås.

De tittar då i första hand på naturvärdena.

– Marker som behöver betas eller slås, som inte mår bra om man inte sköter dem varje år. Så det är dit våra pengar går, till befintliga avtal med lantbrukare för djur, eller personer som hjälper oss att slå.

Det länsstyrelsen gör mindre av är reservaten som kanske inte kräver skötsel varje år förklarar Jonas Källming.

– Skogliga reservat gör vi inte så mycket åtgärder i. Och det tror jag inte allmänheten märker i första taget heller.

Men om detta är en ny nivå på anslagen som håller i sig, så gör det över tid skillnad för naturvärden och allmänheten menar Källming.

– Vi har också ganska mycket vandringsleder, fågeltorn och annat som behöver visst underhåll och mäktar vi inte med att underhålla det, ja då får vi ta bort det. Det får ju inte vara farligt för allmänheten att vara ute i våra reservat.

Länsstyrelsen Västerbotten skriver att det för dem nu blir minskat underhåll av exempelvis vandringsleder. Så kan det blir här i Östergötland också uppger Jonas Källming. 

– Men som sagt, jag tror inte att allmänheten har märkt nånting än även om vi gör mindre i år.

Vid fortsatt låga nivåer för anslagen minskar enligt Källming dessutom summan för avtalen med lantbrukare, vilket minskar deras möjligheter att få jobb från Länsstyrelsen Östergötland. Han konstaterar dock att länsstyrelsen har vissa bundna fleråriga avtal. 

– Där är det ju lite grand som det är.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!