Lokala kommentarer misstroendeomröstning

Statsminister Stefan Löfven fälls av riksdagen. Så här kommenterar de lokala partiföreträdarna i Motala och Vadstena det som nu händer.


Statsminister Stefan Löfven fälls av riksdagen. Så här kommenterar lokala partiföreträdare i Motala och Vadstena.

Statsminister Stefan Löfven fälls av riksdagen. Så här kommenterar lokala partiföreträdare i Motala och Vadstena.

Foto: Fotograf: Roland Lundgren/Mostphotos, Katarina Hydén, Sofia Axelsson, Henrik Gedda/MVT arkiv, Privat

Motala/Vadstena2021-06-21 14:13

Ingvar Frid, V, Vadstena:

– Vi sluter upp fullständigt bakom partiledningen. Vi har nått vägs ände. Vi har hela tiden sagt att vi aldrig kommer acceptera ändringar i LAS och marknadshyror. Nu kan vi stödja en ny regering med Löfven om vi får vara med i diskussionerna.

Nils-Ingvar Graan, KD, Motala:

– Jag anser inte att vi hade något annat val än att rösta för en misstroendeförklaring. Ebba har sagt att vi vill ha en ny regering och då måste man vara beredd att agera när tillfälle ges. Den enklaste lösningen som jag ser nu är en M-KD-regering. En ny regering måste få igenom en budget och det har vi visat att vi kan. Men helst skulle det här ha hänt för ett år sedan.

Kjell Fransson, L, Motala:

– Det här förändrar spelplanen. Vi har sagt att vi var beredda att löpa linan ut med januariavtalet. Men efter det här är det mer naturligt att stötta en borgerlig regering. Det är ju det som vi vill ha egentligen. Ett extraval vill vi absolut inte ha med de opinionssiffror som vi har just nu.

Anders Hedeborg, S, Vadstena:

– Det blir ett oklart politiskt läge och jag hoppas att partierna nu tar ansvar och löser det här. Men jag känner ingen oro. Sverige är ett demokratiskt land och det finns former för hur det här ska lösas. Men det kom i en väldigt olämplig tid.

Annelie Almérus, M, Motala:

– Som moderat ser jag det som positivt att vi fällt en socialdemokratisk statsminister, men det blir en tokig sits för landet. Jag hoppas att det inte blir extraval utan att det löser sig med talmansrundor. Om jag ska tippa blir det nog ändå en överenskommelse mellan januaripartierna och vänstern.

Elias Georges, S, Motala

– Jag tycker det är otroligt beklagligt. Det är en ohelig allians av högerpartier som fäller en regering som tar sitt ansvar mitt i en pandemi. Det här gör ju också oss oroliga. Vad innebär det här för oss både pandemimässigt och ekonomiskt. Stefan Löfven och regeringen har fortsatt mitt stöd då man tagit ansvar för landets ekonomi och tagit oss sakteligen igenom den här pandemin.

Björn Sandberg, SD, Vadstena

– Jag tycker det är bra nyheter och jag vill ha ett extraval. Men däremot tror jag inte att vi kommer komma dit. Är det någonting som regeringen är bra på så är det att behålla makten till vilket pris som helst. Men blir det extraval är mitt parti väldigt beredda på det. 

Elias Hallén, MP, Motala

– Jag tycker att det är beklagligt att man försätter sig i den här situationen. Vi har en enorm samhällskris och det minsta man behöver då är en regeringskris. Jag kan inte mer än säga att det är väldigt beklagligt och icke-ansvarstagande av de som genomfört och röstat för det här. 

Roland Sjödahl, C, Vadstena

–Det blir ganska konstigt när alla partier som inte har förtroende för regeringen oavsett om de är höger eller vänster går ihop. Jag vet faktiskt inte vad jag ska säga riktigt mer än att jag tycker det vore väldigt onödigt med ett extraval eftersom oavsett utgången av det valet har vi ett nytt nästa år. 

Peter Karlberg, V, Motala 

– Än så länge har inte beskedet nått fullt resultat än. Det beror ju på hur Löfven agerar. Jag tvivlar på att det blir några utdragna talmansrundor. Antingen kommer de med en lösning eller så blir det extraval, vilket det lutar åt. Även om jag inte vill det. Men jag tycker absolut att vi i Vänsterpartiet agerat helt rätt. 

Regeringskrisen

Måndagen 21 juni 2021 blev en historisk dag då 181 ledamöter i riksdagen valde att för första gången någonsin rösta igenom en misstroendeförklaring mot en statsminister.

Beslutet innebär att Stefan Löfven nu har en vecka på sig att meddela om han avgår eller utlyser extraval.

Avgår statsministern inleds nya talmansrundor. Talmannen har då fyra försök, annars blir det extraval.

Blir det extraval ska det ske inom tre månader. Det styre som då tar över kommer att leda landet fram till valet 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!