Rådgivaren om gröna fonderna: "Medvetenheten har ökat"

Allt fler väljer att spara i hållbara fonder. Numera kan man med sina sparpengar både tjäna pengar och påverka så att hållbarhetsarbetet utvecklas.

Anna Elmqvist, placeringsrådgivare på Vadstena Sparbank, ser ett ökat intresse för att spara i hållbara fonder.

Anna Elmqvist, placeringsrådgivare på Vadstena Sparbank, ser ett ökat intresse för att spara i hållbara fonder.

Foto: Katarina Hydén

Motala/Vadstena2022-04-07 16:00

Klimatet

– När det gäller hållbart sparande har det blivit mycket lättare än vad det var tidigare, säger Anna Elmqvist som är placeringsrådgivare på Vadstena Sparbank.

För den som ville spara i fonder fanns det tidigare ett fåtal speciella fonder som var etiska eller hållbara. Nu är det många fondbolag som tagit ställning till att alla deras fonder ska vara kontrollerade utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

– Sedan finns det ju naturligtvis olika skalor i det här, säger hon.

Dels handlar det om att fondbolagen jobbar med företag som har en hållbar strategi men, sedan finns det dessutom speciella fonder som även jobbar med påverkan.

– Inte bara att man väljer att investera i bolag som har en hållbar inriktning utan man påverkar dessutom bolagen och ser till att de faktiskt utvecklar det hållbara arbetet, säger hon.

undefined
Anna Elmqvist, placeringsrådgivare på Vadstena Sparbank, ser ett ökat intresse för att spara i hållbara fonder.

Anna Elmqvist berättar att FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling ligger till grund för den ena av Roburs två fonder som också jobbar med hållbar påverkan. Har man som privatkund köpt andelar i den fonden får man en länk in till den fondens sida. Där kan man få siffror på hur stor hållbarhetseffekt ens investerade pengar haft på att till exempel motverka av svält eller bidra till rent vatten.

– Så brinner man verkligen för de här frågorna så finns det definitivt möjlighet till bra fonder.

Tidigare var det så att den som ville investera i etiska fonder också fick göra avkall på avkastningen.

– Ofta gav de här fonderna mycket sämre avkastning än mindre rena fonder, men så är det inte idag. Man ser mer och mer att det är just inom hållbarhet och utveckling av alternativa energikällor och sådana saker som utvecklingen finns.

Alla fonder, oavsett bank, har en färgskala där man mäter hållbarhet. Fonder som både är hållbara och jobbar med påverkan är mörkgröna.

undefined
Hållbarhetsperspektivet har blivit allt viktigare för spararna menar placeringsrådgivaren Anna Elmqvist på Vadstena Sparbank.

Anna Elmqvist ser en ökad efterfrågan bland kunderna när det gäller hållbart sparande och hållbara investeringar både från privatpersoner, företag och stiftelser.

– Medvetenheten har ökat mycket, säger hon.

Att det nu finns hållbara fonder som har hög avkastning har bidragit till en ökad efterfrågan.

Vad gäller Motalabornas intresse för hållbara placeringar tror bankerna inte att det finns några större skillnader beroende av var man bor. Hos Länsförsäkringar Östgöta är Tommy Eklöf hållbarhetschef, och han säger att klimatintresset ökar fort nu och att det är många kunder som ställer frågor om hur fonderna placerar sina medel just i oljeindustrin. Intresset är grundat både på klimatfrågorna och på avkastningsmöjligheterna, där lönsamheten just inom fossilsektorn är sjunkande. Bankerna reducerar numera oljeindustrin alltmera ur sina fonder.

Också Handelsbankens kontorschef Fredrik Lundgren säger att intresset att spara hållbart ökar. 

– Många av våra kunder vill gärna fondspara och bidra till en mer hållbar framtid, och man ser att det går att spara både långsiktigt och hållbart. Vi ser också allt fler som vill investera i energibesparande teknik i sitt boende eller företag. Här påverkas valen också av hur höga energipriserna har blivit, säger han.

Den som vill spara hållbart kan få råd från sin bank, men man kan även själv köpa fonder via nätet kan man titta på fondernas hållbarhetsgradering och sortera på det. Det finns symboler i form av jordglober som visar hur högt värderade fonderna är utifrån hållbarhet.

Hållbarhetsmärkningar

Dessa system för hållbarhetsmärkning av fonder används:

Svanenmärkning som innebär att fonden avstår att investera i vissa branscher och bolag.

Morningstars Låg CO2-risk mäter fondens risk vid omställning till hårdare utsläppsregler.

Hållbarhetsfonder (går att filtrera i PPM-sökning).

Morningstars hållbarhetsvärde.

Morningstars jordglober.

EU:s reglering för sparprodukter där bankerna och fondbolagen själva får redovisa hållbarhet.

Källa: Placera/Avanza

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!