Ännu ett kvartal med ökning av konkurser i Östergötland

Antalet konkurser i Östergötland har ökat med 35 procent under årets nio första månader jämfört med samma period förra året. Så sent som under måndagen registrerades två nya konkurser i Motala. "Det är besvärliga tider för många företag", säger Karl Stjerna som är vd på kreditupplysningsföretaget Syna.

Teknova Byggsystem AB försattes i konkurs i augusti.

Teknova Byggsystem AB försattes i konkurs i augusti.

Foto: Lillian Andersson

Motala/Vadstena2023-10-03 11:04

Det har varit en ökning av konkurser i länet i stort sett varje månad under 2023 jämfört med 2022. Det har dock gått att se en viss minskning av konkurserna i Östergötland både under augusti och september. 

Samtidigt visar statistiken att det är 35 procent fler konkurser i Östergötland i år jämfört med 2022. Och kollar man respektive kvartal så har det även varit fler konkurser i länet under det tredje kvartalet. Det visar färsk statistik från kreditupplysningsföretaget Syna. 

Siffrorna för hela landet är ännu dystrare när det gäller årets tre första kvartal jämfört med 2022. Under perioden har konkurserna ökat med 37 procent. För ett år sedan hade 4 087 företag gått i konkurs. I år är motsvarande siffra hela 5 592. I Östergötland har hittills i år 177 företag tvingats att ge upp jämfört med 131 förra året. Men som sagt sågs det en förbättring i augusti och september. 13 konkurser i augusti i år jämfört med 16 samma månad förra året och 11 konkurser i september i år jämfört med 15 förra året.

I Motala har sju konkurser registrerats under det senaste kvartalet, två av dem så sent som den 2 oktober. En av de mer uppmärksammade konkurserna den senaste tiden gäller Statt-konferens & event i Motala, som har drivit Harrys. Totalt har nu Motala sett 15 konkurser så här långt in i 2023, att jämföra med 17 konkurser under hela förra året. 

Vadstena har berörts av en konkurs det senaste kvartalet. Den gällde Teknova Byggsystem AB och berörde hela 58 anställda. I september blev det dock klart att 18 jobb räddas i samband med att företaget köps av Alnova Balkongsystem AB i Göteborg.

– Vi tror att det är en lämplig nivå att starta från, vi känner att det är det vi kan fylla från början. Men vår ambition är naturligtvis högre än så. Vi hoppas att kunna köra den här fabriken för fullt och så får vi se vad det är, sa Magnus Odhagen, vd på Alnova om personalminskningen i samband med övertagandet av verksamheten i Vadstena.

Karl Stjerna är vd på kreditupplysningsföretaget Syna. Han pekar på en rad omständigheter som skapat det dystra läge som ändå råder. Efterdyningarna till Covid-pandemin och den senaste tidens kraftiga räntehöjningar är två faktorer som pressat många företag liksom att allt fler konsumenter håller allt hårdare i plånboken. 

– Nu kommer också allt fler rapporter om att Sverige, liksom flera andra länder, är på väg in i en befarad lågkonjunktur med minskad internationell efterfrågan. Det ökar pressen ytterligare på många företag och utvecklingen ser inte hoppingivande ut. Normalt brukar antalet konkurser öka efter sommaren och min bedömning är att vi får räkna med ett fortsatt högt konkurstryck under resten av hösten och vintern, säger han.

Enligt prognoserna är det restaurangbranschen som kommer att fortsätta att ha det tufft. Men även byggbranschen. Det på grund av att byggandet av nya bostäder och kontorsfastigheter för tillfället är rekordlågt. Även handeln är illa ute och branschen själv förutspår fortsatt mycket tuffa tider. 

– Att tala om kris är knappast en överdrift. Tidigare var det framför allt mindre företag med ett fåtal anställda som inte klarade sig. Nu ser vi att även lite större och medelstora företag inom sektorn tvingas ge upp, säger Karl Stjerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!