Ökat och minskat strandskydd

Strandskyddet i Motala och Vadstena utvidgas på flera håll, men vid Göta kanal har länsstyrelsen beslutat om en minskning. Det kan öppna för nya, attraktiva bostäder.

I vatten utvidgas strandskyddet i Vättern till 300 meter och delar av Boren upp till 300 meter.

I vatten utvidgas strandskyddet i Vättern till 300 meter och delar av Boren upp till 300 meter.

Foto: Jenny Knutsson

Motala/Vadstena2014-11-24 19:46

Det generella strandskyddet är 100 meter på land och i vatten, men i områden med höga natur- och friluftsvärden kan det utvidgas upp till 300 meter.

Länsstyrelsen i Östergötland har efter en översyn beslutat om nya gränser i flera kommuner, däribland Motala och Vadstena. Det innebär att strandskyddet vid Boren, Järnlunden, Lilla Rängen, Roxen, Stora Rängen, Stångån, Vättern samt Ärlången i huvudsak fortsätter att vara 150 meter på land.

I vatten utvidgas strandskyddet i Vättern till 300 meter och delar av Boren upp till 300 meter. Övriga vatten i de aktuella sjöarna får nu 100 meter strandskydd.

– Det är ett långsiktigt tänkande. Framöver kan det ju komma planer på exempelvis flytande bebyggelse, pirar och vindkraftsetableringar, sade länsstyrelsens Emma Hagström i MVT den 26 juni i år.

Vad gäller Göta kanal och Norrbysjön i Motala kommun anser länsstyrelsen att det inte längre behövs något ökat skydd på 150 meter. Det räcker med 100 meter, någonting som kan öppna för nya bostäder i attraktiva lägen.

– Vi ser det som en markering att länsstyrelsen i det här fallet inte anser att strandskyddet är så viktigt utan att det nu skulle kunna gå att få dispens för att bygga närmare i kanalen vid Brunneby näs, sade stadsbyggnadschef Leif Sjögren i samma artikel från i somras.

I Vadstena utvidgas strandskyddet till 300 meter på flera ställen, bland annat Omberg med sina höga natur- och friluftsvärden. Även i vattenområdet inom det statliga naturreservatet Motalabuktens öar sker en ökning.

Strandskyddet finns för att stränderna ska vara tillgängliga för allmänheten och för att bevara goda livsmiljöer för växt- och djurliv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!