– Man måste flöta lite dan efter, säger Andreas Eriksson och syftar förstås på nyårsaftonens fest.
Han och polarna Linus Mautner, Linus Lindh, Arvid Eek, Daniel Eriksson och Jakob Hjalmarsson har sammanstrålat på Pizzeria Venezia i Vadstena på nyårsdagens eftermiddag.
– De har bästa pizzan i stan, menar Daniel.
Pizzabagaren Mathias Akcan som drivit Venezia i tio år hade bråda tider.
– Det är roligt! Kebabpizzan med mycket sås är en favorit i dag.
Din egen favoritpizza då?
– Carlzone (inbakad) tycker jag är godast.
Kvinnliga pizzabagare är sällsynt, åtminstone i Motala, men Marah Altarcha som driver San Gavino sedan snart ett år tillbaka är en.
– Att baka pizza är ganska tufft, det är inte många tjejer som gör det, säger Marah samtidigt som hon fixar middagsmaten åt en kund.
– Kebabpizzan är det som går mest i dag, konstaterar Marah.
Att pizza toppar mattoppen på nyårsdagen vittnar inte bara pizzabagarna om, även den svenska pizzarapporten pekar åt samma håll. Rapporten görs av OnlinePizza.se som grundades i Linköping och är en rikstäckande internettjänst för beställning och hemleverans av pizza och annan mat. Enligt företaget ökar pizzaförsäljningen med 200 procent på nyårsdagen. I rapporten rankas svenskarnas favoritpizzor stad för stad. Kebabpizza var den populäraste pizzan i Sverige under mätperioden föjd av Vesuvio, Capricciosa och Hawaii.
Andra populära pizzadagar är annandag jul, midsommardagen och halloween. Söndagar är den hetaste pizzadagen i veckan.
Fotnot: Den svenska pizzarapporten baseras på runt tre miljoner sålda pizzor i cirka 150 svenska städer via nätverket OnlinePizza.se under perioden 2014-01-01-2014-11-30. Rapporten 2014 presenteras i sin helhet i slutet på januari.