Ny diskrimineringslag med hål

Att en verksamhet inte är tillgänglig för handikappade räknas från 1 januari som diskriminering. Men inte om ett företag har färre än tio anställda.

En lagstiftning med undantag, men ett steg i rätt riktning med erkännande, tycker Agneta Lindqvist.

En lagstiftning med undantag, men ett steg i rätt riktning med erkännande, tycker Agneta Lindqvist.

Foto: JESSICA GOW / TT

Motala/Vadstena2015-01-08 21:32

Undantaget gör att lagen i princip inte kommer gälla för bland annat den största delen restauranger, butiker och kafér i Motala och Vadstena.

– Jag tycker ju inte att det är bra naturligtvis, säger Agneta Lindqvist, ordförande i Handikappföreningarna Östergötland.

Vad hon är positiv är dock att undantagen inte gäller offentlig verksamhet. Det kommer alltså synas, om inte verksamheten redan är handikappanpassad, att den nya lagen får en viss effekt. Dessutom är diskrimineringslagstiftningen ett erkännande.

– Jättebra efter alla dessa år att tillgänglighet erkänns erkänns som diskriminering, menar Agneta Lindqvist.

Positivt för framtiden är också att det finns viss politisk vilja till att se över lagen. Bland annat benämnde Stefan Löfvén (S) detta i sin regeringsförklaring i oktober, även om man ännu inte sett något resultat. "Den nya lagen om otillgänglighet som diskrimineringsgrund ses över och breddas. Hinder för människors delaktighet i samhället ska rivas. Det är en fråga om jämlikhet och rättvisa", stod att läsa i Stefan Löfvéns regeringsförklaring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!