– Vi kör ju gröna påsarna till Tekniska Verken (i Linköping, reds.anm.), där det (matavfallet i påsarna, reds.anm.) blir biogas och biogödsel, säger Sophi Sjöberg, handläggare på avfallsenheten i Motala kommun.
Hon berättar att påsarna dras sönder för att separera matavfallet från påsarna. Matavfallet rötas sen för att bli gasen och gödslet. Det finns dock en risk för att små plastpartiklar kommer med.
– Och biogödslet körs ut på våra åkrar sen och där odlar vi ju mat, vilket gör att påsarna behöver vara livsmedelsklassade.
Anledningen till påsbytet är en skärpt lagstiftning om just att de ska ha livsmedelsklassningen. Till årsskiftet får alla i Motala och Vadstena de nya. De är enligt kommunen gjorda av ett material som inte påverkar matodlingen negativt.
I slutet av 2026 ska enligt Sophi Sjöberg den gamla sorteringsanläggningen på Tekniska Verken läggas ner.
Vad gäller påsen som ska införas vid årsskiftet är det Tekniska Verken som har skrivit avtalet om den med företaget som tillverkar den säger hon.
Tekniska Verken gör nu en jättestor utredning där de testar olika matavfallspåsar för att på sikt ha en annan påse berättar hon också. Linköping kommer dock att byta påsar precis som Motala och Vadstena, därav avtalet.
– De kan inte invänta tills de har gjort sina tester klart utan de måste byta ut dem nu.
Motala kommun beskriver de nya som något tunnare än de nuvarande. Hon förklarar att det inte finns samma behov av att det ska vara lika hållbart. Att påsarna har varit så tjocka berodde mycket på den optiska sorteringen, att de ska kunna sortera ut matavfall med restavfall utan att påsarna går sönder alltför mycket. De nya är dock så hållbara att de inte kommer att gå sönder.
– Så i ett vanligt hushåll är det inga problem.
Kommunen skriver att om man känner att de nya inte håller så kan man fylla dem till bara två tredjedelar.
– Ja, och det är något som vi rekommenderar hursomhelst för att kunna knyta åt den så det inte läcker ut grejer.
Denna rekommendation gäller alltså även nuvarande påse. Har man kvar påsar av den sorten kan man för övrigt fortsätta med dem tills de tar slut.
Några som inte har kvar några sådana är kommunen.
– Det lager vi hade med de påsarna vi haft nu i flera år tog slut, säger Sophi Sjöberg och konstaterar att de nya börjar levereras i januari.
– Så då var vi tvungna att köpa in några tillfälliga påsar. De är gröna och de är lika tjocka som det nya som kommer.
Den som beställt nya påsar i november eller gör det nu i december har fått eller får dessa tillfälliga påsar.