Nedläggningshot mot stödverksamhet

Sedan 2002 har Personligt ombud stöttat personer med psykisk ohälsa. Nu föreslår både Motala och Vadstena kommun att de ska lägga ner verksamheten.

Nedläggning. Verksamheten personligt ombud hotas av nedläggning. Lena Didriksson, Gunilla Kransberg och Hans Sörensson kämpar för att verksamheten ska finnas kvar.

Nedläggning. Verksamheten personligt ombud hotas av nedläggning. Lena Didriksson, Gunilla Kransberg och Hans Sörensson kämpar för att verksamheten ska finnas kvar.

Foto: Anders Rörby

MOTALA/VADSTENA2015-05-29 15:31

Personligt ombud är ett stöd för personer med psykisk funktionsnedsättning. Verksamheten syftar till att personer med psykisk funktionsnedsättning ska få möjlighet att leva ett mer självständigt liv, med möjlighet att ta del av samhällets utbud av vård, stöd, service, rehabilitering och sysselsättning på jämlika villkor. Lena Didriksson, Hans Sörensson och Gunilla Kransberg är personliga ombud för regionen som omfattar Motala, Vadstena, Ödeshög, Mjölby och Boxholm.

– Vi hittar de personer som har ramlat mellan stolarna i samhället och stöttat dem att komma upp på benen igen, säger Gunilla.

– Vår uppgift är att samordna så att de får rätt kontakter så att de kan få det stöd som de behöver, fortsätter Lena.

Men nu hotas verksamheten i de ovan nämnda städerna att läggas ner. Mycket på grund av en viss kommun.

– Vanligtvis brukar kommunerna förlänga kontraktet tre år. Alla kommuner utom en gjorde det. De ville bara förlänga kontraktet ett år, berättar Hans.

I och med att denna kommun valde att bara förlänga kontraktet i ett år så föll kostnaderna över på de andra kommunerna. Därmed valde dem att gå i samma spår.

– Det blev som en dominoeffekt, förklarar Hans.

För två veckor sen fick Lena, Hans och Gunilla reda på att ordföranden i socialnämnderna eller motsvarande i kommunerna diskuterat en eventuell nedläggning av verksamheten i slutet av året.

– Vem ska ta ansvar för dessa personer om vi inte finns? Finns det ens någon beredskap hos kommunerna? Frågar sig Lena som är orolig att de personer som lider av psykisk ohälsa inte kommer få det stöd de behöver.

Lena ser det som att kommunerna skjuter fram problemen istället för att lösa dem i nuläget.

– Vi ser det som ett kortsiktigt beslut. Personerna i fråga kommer behöva stöd oavsett om vi läggs ner eller inte. Därmed kommer kostnaderna att uppstå i ett senare skede och troligtvis vara mycket högre, menar Lena.

I dagsläget finns ingen risk- och konsekvensanalys hos kommunerna. Och ingen har frågat de nuvarande ombuden om de befarande konsekvenserna.

– Jag tycker det är dåligt att ingen har frågat oss om vad konsekvenserna blir för målgruppen, säger Hans.

Eftersom förslaget inte har klubbats igenom gör trion allt som står i deras makt för att verksamheten ska vara kvar för att stödja målgruppen.

– Vi kommer bjuda in ordförandena i socialnämnden i respektive stad till ett möte där vi kommer diskutera frågan, avslutar Lena.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!