I Vadstena står Moderaterna stilla på ungefär 110 medlemmar både 2013 och 2014. Men i Motala har man ökat från cirka 130 till nästan 200 medlemmar, trots förlorad regeringsmakt.
– Vi har många unga nya medlemmar. De står för den största ökningen. MUF (Moderata ungdomsförbundet) har varit ute mycket på skolor och kampanjat, anger Emma Brandt (M), politisk sekreterare i Motala, som en möjlig förklaring på ökningen.
MVT skrev tidigare om att Sverigedemokraterna ökade i medlemsantal från 2013 till 2014. Men det är inte enbart SD som ökar. Förutom Moderaterna står de borgerliga partierna relativt stilla, medan de rödgröna partierna ökar en aning. Erik Lundberg, doktor i statskunskap vid Örebro universitet, ser en möjlig förklaring till varför åtminstone Miljöpartiet och Vänsterpartiet ökar. I en tid när många partier går mot mitten och kanske får en otydlig profil, menar han att dessa två partier har just en tydlig profil, möjligen precis som att Sverigedemokraterna förknippas med invandringsfrågan.
– Vänsterpartiet står för det klasslösa samhället och Miljöpartiet har miljön, säger Erik Lundberg.
– Sverigedemokraternas framgångar speglar ju riket totalt sett. SD har ökat över tid. Det gäller även Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
Det ska betonas att detta inte handlar om hur partierna för sin politik i realiteten. Det handlar om hur partierna möjligen uppfattas av väljarna. Erik Lundberg är också noga med att påpeka att hans förklaringar är möjliga sådana.
Att några partier går upp i medlemsantal går lite mot trenden.
– Den generella trenden i det svenska partiväsendet sedan 60-talet har varit att partierna förlorar medlemmar, påpekar Erik Lundberg.
Att några partier ökar generellt i riket kan ha att göra med Sverigedemokraternas framgångar i valresultatet.
– Det har inte gjorts några studier, men man kan spekulera i att medlemmarna ökar som en reaktion mot Sverigedemokraternas ökade makt i riksdagen. Man vill stå upp för andra värden än de som Sverigedemokraterna har, säger Erik Lundberg.
Erik Lundberg menar att värva medlemmar inte är någon riksfråga. Partierna är därför starkt beroende av att det finns engagerade medarbetare på gräsrotsnivå.
– Arbetet med att värva medlemmar sker på lokal nivå.
Det nya partier Konsensus i Vadstena fanns inte 2013, men fick 80 medlemmar 2014 och gick förbi flera partier i medlemsantal.