För dem kan julgransfoten bli ett problem

Julen är över och julgranen är ute ur huset. Här berättar vi hur man kan bli av med den.

Kommunens hämtning av julgranar i Vadstena och Motala har börjat. Och det finns tydliga regler för hur man ska hantera granen för att den ska bli hämtad. Bilden är en genrebild och inte tagen i Motala.

Kommunens hämtning av julgranar i Vadstena och Motala har börjat. Och det finns tydliga regler för hur man ska hantera granen för att den ska bli hämtad. Bilden är en genrebild och inte tagen i Motala.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Motala/Vadstena2024-01-17 15:46

Det finns dock vissa regler att följa.

På måndagen startade årets hämtning, först ut var Vadstena. Två orter i Vadstena kommun kommer också att besökas såväl som orter i Motala kommun, med start i Fågelsta den 17 januari. Mellan den 25 januari och 6 februari samlas sedan granar in i Motala tätort.

Fredrik Johansson, enhetschef Avfall Insamling, kan inte på rak arm säga hur många granar de brukar få in.

– Men det är mycket. Vi kör ju mer än tre veckor med en bil heltid bara för att samla in julgranar. 

Det som får lämnas till kommunens hämtning är granar och andra träd och buskar som man har använt som juldekoration. Granarna hamnar på Tuddarps avfallsanläggning, där de flisas för att slutligen bli fjärrvärme.

Man måste lämna granen på sopbilens stoppställe senast klockan 06.00 den dag trädet ska hämtas. Granarna får inte förpackas i säckar. Det beror på att granarna ska gå direkt till flisning.

Den som vill göra sig av med en gran av plast får vända sig till second hand-butiker eller någon återvinningscentral. Det händer inte speciellt ofta att folk ändå lägger ut sådana granar uppger Fredrik Johansson. 

Något som dock kan hända, säger han, är att folk missar att ta bort julgransfoten på sin gran. 

– Och det blir ju ett problem för oss.

Julpyntet ska vara borta från granen men det kan enligt honom förekomma att julpynt finns kvar i granar som ska hämtas.

– Men det var mer förr tror jag, både pyntet och foten. Men det händer och vi brukar lösa det, eller lämna.

Fredrik Johansson vill trycka på en särskild sak:

– Julgranen ska lämnas där soptunnan normalt hämtas och den måste vara synlig från vägen. Sopkillen som hämtar det här går ju inte ut och letar granar i alla trädgårdar utan han måste ju kunna se granen från sopbilen. 

Johansson säger att vid vanliga sophämtningen är det vanligt att soptunnan står en bit in i trädgården och sen drar man som kund fram tunnan till tömningen. Han upprepar igen vikten av julgranen ska stå där tunnan ställs. Man kan alltså inte ställa den en antal meter in i trädgården bredvid soptunnorna.

– Utan det måste vara där soptunnan står vid tömning.

Boende i lägenhet ska fråga sin fastighetsägare var julgranen ska lämnas. 

Mer information om när granar hämtas finns på Motala kommuns webbsida. Beroende på väder kan insamlingen ske en till två dagar efter angiven dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!