– Jag vill inte skrämmas, bara ge kunskap, säger professor Claes Möller vid audiologiska forskningskliniken på Örebro universitetssjukhus, och knuten till forskningscentret Head vid Linköpings universitet.
Han undersöker ungas användande av musikspelare och hur det påverkar hörseln. Undersökningen visar att allt fler och allt yngre använder musikspelare, med instickssnäckor en bra bit in i hörselgången, och att hörseln påverkas direkt. Men de stora problemen visar sig kanske inte förrän om 10-15 år.
– Långtidseffekterna vet vi egentligen inget om men den som bullerskadats i industrin brukar upptäcka sin nedsatta hörsel först efterlång tid.
– Nioåringar går med hörsnäckor halva dagarna, gymnasieungdomarna hela dagarna, och en del somnar med dem. Och tio procent av dem vi undersökte använder en ljudvolym som överstiger gränsvärden för industrin, 85 decibel.
Leif Hergils, överläkare och docent vid hörselvården på Universitetssjukhuset i Linköping varnar också för ljudvolymen:
– Det som skadar är nivån, inte källan. Ljud från högtalare hemma eller på en konsert kan också ge problem.
Men det finns en särskild risk med hörsnäckorna, som ju ofta kopplas till en telefon med musiklyssningsmöjligheter, menar han.
– Även om man drar på full volym så låter det bra. Det leder till att många lyssnar på hög musik länge. De smarta telefonerna har bra ljudkvalité, förr hade man kanske en mp3-spelare eller freestyle med kassetter, och då lät det illa om man höjde.
Claes Möller påpekar samma sak: man frestas dra på volymen i spelaren och har hårcellerna i öronen påverkats så att man hör visa toner sämre kan det leda till att man vill höja ytterligare.
Dessutom, säger Hergils, tog batterierna fort slut i de gamla apparaterna. Numera kan man lyssna i sin telefon i 10-15 timmar utan att behöva ladda.
Det är ingen tvekan om att det kan komma en ökning av hörselproblem som kan relateras till det flitiga lyssnandet i hörsnäckor, anser han. Men Leif Hergils säger sig inte ha märkt någon sådan effekt ännu; hörselvården tar enligt honom inte emot fler ungdomar med problem på senaste tiden.
– Det går inte att slå fast att ungdomars hörsel har blivit sämre, säger Leif Hergils.
– Men jag vill uppmana alla att lyssna med måtta och tänka efter. Att alltid ha hög musik direkt in i öronen är skadligt.