Vad är det viktigaste att göra för att vända den negativa klimatutvecklingen?
Den frågan har vi ställt till ett antal Motala- och Vadstenabor och så här svarade de:
Karin Petersson: "Otroligt svår fråga"
– Det är en otroligt stor och svår fråga för det finns många olika aspekter att ta hänsyn till. Vi har transportsektorn, vi har resor, vi har konsumtion. Det viktigaste vi kan göra är att minska användandet av jordens resurser genom återbruk och återvinning. För att komma dit måste vi knäcka energifrågan och komma på hur vi kan skapa energi utan att vi släpper ut koldioxid i atmosfären. Sedan hur vi ska lyckats med det vet inte jag för jag är ingen energiexpert men vi måste göra något om vi inte ska ändra vår livsstil helt och hållet.
Peter Malmström: "Alla borde ta det på allvar"
– Att försöka minska koldioxidutsläppen. De påverkar klimatförändringarna, vädret negativt och så blir det följdeffekter av det.
Samtidigt upplever han att det är ett tema med många olika uppfattningar.
Tycker du att fler borde ta frågan om koldioxidutsläpp på allvar?
– Jag tycker att alla borde ta det på allvar, säger Malmström.
Lisa Lennartsson: "Vi kan inte hålla på som vi gör nu"
– Ja, det är att minska konsumtionen helt enkelt. Alltså, vi kan inte hålla på som vi gör nu och bara handla och slänga på tippen när det blir lite använt. Det går inte! Så det är det viktigaste, att minska på konsumtionen. Och att handla med förstånd, att man köper saker som är miljövänliga och minst koldioxidutsläppande och så vidare, säger Lisa Lennartsson, ordförande i Aktion Rädda Vättern.
Asthamns i Vadstena: "Behandla krisen som en kris"
Företagarna och bloggarna, Sofia och Peter Asthamn från Vadstena, har på individnivå, länge gjort aktiva val för att minska den negativa klimatutvecklingen.
– Övergripande handlar det om att behandla krisen som en kris, både klimatkrisen och artutrotningen, se det för vad det är, säger Peter.
Han nämner bland annat de successiva målen att minska koldioxidutsläppen och säger att Sverige borde ha en skarp koldioxidbudget.
Sofia önskar att alla skulle känna att de gör vad de kan.
– Det gäller både individen, organisationer och företag, att man inte tänker vem ska börja, eller göra det. Alla ska göra. Jag tror att många inte har förstått situationens allvar. Om man gjorde det skulle fler agera, säger hon.
Exempel på vad individen själv kan göra, säger Sofia, kan vara att sluta flyga, köra så lite bil som möjligt, äta växtbaserat och konsumera mindre.
Alla kanske inte är beredda att offra sig?
– Nej det är stora förändringar för många, men det här är sådant vi måste göra och då är frågan snarare, är man beredd att göra det nu, eller vänta tills det kollapsar?
Finns det något som ni tycker har varit svårt i era val att leva mer miljövänligt?
– Det tog längst tid att minska på animalierna och gå åt det veganska hållet, samtidigt är det en av de saker som känns mest självklart och gott i hjärtat nu, säger Sofia.
Peter nämner också de fem B:na, riktlinjer som man kan tänka på för att minska sin klimatpåverkan: bilen, biffen, bostaden, börsen och butiken.
– Sedan handlar det mycket om att våga vara ett föredöme och prata om de val man gjort, säger han.
Emil Gustafsson: "Behöver inte ta bilen jämt"
– Det är en svår fråga måste jag medge. Vad kan man göra egentligen, det är en bra fråga. Men jag tänker att det är bra att fundera på hur man färdas till olika platser, om man cyklar, åker buss eller bil. Man kanske inte behöver ta bilen jämt. Det är nog också bra att se över vad vi äter och var varorna produceras. Till exempel är det bättre med närproducerat än varor som kommer långt bort ifrån. Det görs redan mycket för klimatet men det går alltid att göra mer.
Petra Regnstrand: "Vi har en ojämlik resursfördelning"
– Det som är viktigt för mig är att man delar på jordens resurser så att det räcker till alla. Idag har vi en ojämlik resursfördelning vilket gör att vissa människor får och använder otroligt mycket större del av jordens resurser än vad andra gör.
Att dela mer rättvist på resurserna är kanske inte egentligen ett miljöarbete men det är ändå på något sätt det som det handlar om menar hon.
– Och att använda dem på ett klokt sätt så att vi inte tillsammans förbrukar mer än vi har tillgång till.
Mark Henriksson (M): "Mindre symbolpolitik"
– För mig är innovation och hållbarhet lösningen. Vi behöver en stabil energikälla och det är idag kärnkraft. Vi måste vara innovativa och satsa på hållbara lösningar. Vi måste hjälpa industrin att ta fram klimatvänliga satsningar och ställa om transporter till att gå på el. Vi behöver satsa på miljöekonomiskt bistånd för att hjälpa till med en klimatsmart utvecklingsresa för de länder som har sämre förutsättningar. Mer smarta insatser och mindre symbolpolitik är lösningen.
Peter Karlsson (M): "Starten börjar i egna hushållet"
Att tänka hållbart och långsiktigt tror Peter Karlsson är det viktigaste att göra för att vända den negativa klimatutvecklingen.
Kan du ge något exempel?
– Investera i solceller, det har jag själv gjort, säger Karlsson och framhåller anläggningens livslängd på cirka 30 år.
Att tänka resurssnålt och ha ett kretsloppstänkande är också något han lyfter fram.
– Alla måste tänka och starten börjar i det egna hushållet med hushållsavfallet. Alla kan bidra.
Eivor Folkesson: "Måste bort från det fossila beroendet"
–Jag tänker att vi måste bort från det fossila beroendet, det är det viktigaste av allt!
Man borde bygga ut solkraften mycket mer anser hon.
– Och på det personliga planet så tycker jag att man kan tänka att många bäckar små, det ger en stor å till sist. Att vi kan ta vårt personliga ansvar och göra vad vi kan.
Eivor Folkesson vill se mer stöd till miljöteknik och mer skydd för skogen. Hon pekar också på vikten av att ge oroliga unga hopp för framtiden.
– Att vi faktiskt gör det vi kan.
Jonas Lundblad: "De kommer med många goda idéer"
– Det handlar naturligtvis om att minska utsläppen i det första steget och sedan om att göra människor ordentligt medvetna. Det är ju det som orsakar uppvärmningen.
Politiker och andra ansvariga måste se till att minskningarna genomförs på ett vettigt sätt menar han.
Som lärare tar han upp miljöfrågorna i sina kurser. Han tycker att ungdomarna är medvetna om problematiken.
– De kommer med många goda idéer när man diskuterar.