"Ingen frågar oss om gifter i kräftorna"

Kräftsäsongen är mitt uppe i sin mest hektiska tid. Vid företaget Klosterdelikatesser utanför Vadstena kokas det för fullt.

Aron Eliasson är ansvarig för kräftkokeriet vid Klosterdelikatesser i Vadstena. Företaget är just nu mitt uppe i högsäsongen och levererar många kilo varje dag.

Aron Eliasson är ansvarig för kräftkokeriet vid Klosterdelikatesser i Vadstena. Företaget är just nu mitt uppe i högsäsongen och levererar många kilo varje dag.

Foto: Peter Calén

Motala/Vadstena2022-08-23 06:00

– Det är en del att göra nu, säger Aron Eliasson, platsansvarig för kokeriet.

Under vårt samtal kommer det in flera personer, på jakt efter det "röda guldet". Det märks att efterfrågan är hög och en ny sortering som företaget börjat med har blivit succé bland kunderna.

– Vi kallar dem "svinnsmarta" kräftor. Det är lite andrahandssortering, kräftor som saknar en klo eller är lite mjuka för att de just ömsat. De är fullt ätbara och lika fina, men går inte att sälja som premiumkräftor och har därmed ett lägre pris.

Han fortsätter:

– Alla har inte råd med kräftor, det är ganska dyrt för många, men jag minns framförallt en äldre dam som kom och köpte svinnsmarta och sen har varit tillbaka fyra gånger till. Bland annat för att bjuda ukrainska medborgare hon träffat, som för första gången fick äta kräftor. Sånt värmer att höra om.

Däremot har han inte hört talas om några höga gifthalter i Vätterns kräftor, eller fått frågor om det från några kunder.

– Jag läste något om det, men om uppgifterna stämmer att kräftorna här inte är drabbade känns det väldigt bra. Bra att de har koll på det också.

En stor gryta med kräftor är klara i kokeriet. Aron plockar dem med försiktig hand ner till större hinkar för att sen köras vidare till kylningen.

Innan vi lämnar frågar vi om det finns något hemligt recept för att få rätt smak på kräftorna.

– Porter, dill, salt och socker. Sen vilka mängder, det håller vi lite för oss själva, säger han och ler.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!