"Vi har lagt upp det värsta scenariot på bordet"

Det finns en risk att nödvändig vård inte fullt ut kan ordnas på såväl LiM som vårdcentralerna i Borensberg och Vadstena när regionen nu infört hyrstopp. Det fastslås i en analys.

Marie Morell (M) menar att det är för tidigt att säga vilka konsekvenser hyrstoppet kommer ha på verksamheterna i Motala och Vadstena.

Marie Morell (M) menar att det är för tidigt att säga vilka konsekvenser hyrstoppet kommer ha på verksamheterna i Motala och Vadstena.

Foto: Joakim Blomqvist

Motala/Vadstena2024-02-20 08:00

Från och med den 1 februari infördes ett hyrstopp i Region Östergötland, vilket innebär att man inte längre ska använda sig av hyrpersonal, och påbörja avfasningen av de som redan finns i verksamheterna.

– Grundläggande är ju att man förstår upplägget i den här riskanalysen. Bakgrunden är att vi ska försöka bli oberoende av hyrpersonal. Det vill säga komma ner i som mest 2 procent av våra personalkostnader. Och det är ju något som hela Sverige gör just nu, säger Ninnie Borendal Wodlin, vårddirektör på Region Östergötland.

undefined
Vårddirektör Ninnie Borendal Wodlin var en av beställarna av risk- och konsekvensanalysen. "Man kan inte som exempel bara stänga LiM, akutmottagningen eller en vårdcentral och tänka att det är en lösning" säger hon.

Bland annat står det i riskanalysen att nödvändig vård riskerar att inte kunna erbjudas fullt ut på Lasarettet i Motala (LiM), samt vårdcentralerna i Borensberg och Vadstena. Men också att ambulanssjukvården i västra länsdelen kan komma att påverkas om större neddragningar inom närsjukvården görs. I analysen skriver man även att vårdplatser på Rättspsykiatriska kliniken i Vadstena kan behöva stängas.

– Riskanalysen är byggd på att vi förutsätter det som vi kallar för "worst case scenario". Det vill säga att vi slutar med all hyrpersonal, men vi får inte in någon ersättare, säger Ninnie Borendal Wodlin och fortsätter:

– Man kan inte som exempel bara stänga LiM, akutmottagningen eller en vårdcentral och tänka att det är en lösning. Utan man måste då hitta andra lösningar i så fall.

Hur troligt är det att riskerna blir verklighet?

– Det är inte så att vi ser att allt det kommer att inträffa. Vi har lagt upp det värsta scenariot på bordet. För vi ser också i nuläget att hyrpersonal vill ha anställning i viss mån. Speciellt inom primärvården ser vi att flera läkare önskar en anställning istället för att vara hyrläkare, säger Ninnie Borendal Wodlin.

undefined
Marie Morell (M) menar att det är för tidigt att säga vilka konsekvenser hyrstoppet kommer ha på verksamheterna i Motala och Vadstena.

Regionrådet och ordförande i regionstyrelsen, Marie Morell (M), håller med om att det är för tidigt att veta vad som kommer hända i och med stoppet.

– Det går inte riktigt att svara på. Det här är det vi försöker undvika, så vi inte ska hamna i de delarna. Rent generellt så är antalet vårdplatser och operationskapaciteten något vi värnar om att upprätthålla. Nu är det svårt att svara exakt på vad som ska hända och vilken effekt det kommer få. Det är mycket åtgärder som genomförs nu, säger Marie Morell (M). 

Hur påverkar det här Motala och Vadstena?

– Om vi tittar på hyrsidan, vi vet att man på Lasarettet i Motala och på verksamheterna i Vadstena varit beroende av hyrpersonal. Men om det är några stycken som väljer att bli fastanställda, då är vi i en helt annan situation.

– Det är många små saker som kan ändra riskläget ganska snabbt. Det är svårt att säga hur det kommer att bli, säger Marie Morell (M).

När kommer man se effekterna av hyrstoppet?

– Man jobbar på med många olika förändringar hela tiden. Exakt vad som kommer kunna hända är inte självklart. Jag förstår att man vill kunna beskriva att nu kommer det här och det här hända. Men vi jobbar inte riktigt på det sättet, utan försöker hela tiden möta de behov som finns på ett så klokt sätt som möjligt utifrån de resurser vi har.

undefined
Borensbergs vårdcentral har länge haft utmaningar med bemanningen.

Tidigare har du sagt att det är svårt att minska antalet vårdplatser, vad gör man då för att värna om de vårdcentraler som haft det tufft, likt Vadstena och Borensberg?

– Vi tittar på hur primärvården ska se ut framåt. Men just nu så är det ganska mycket fokus på att liksom lösa vår ekonomiska situation men det är ett arbete som vi precis har påbörjat. Dels har vi börjat titta på det som vi brukar kalla för nära vård och hur kan vi tänka annorlunda i vad som ska finnas nära patienten. Men det kan också vara så att vi kanske måste fundera på vad är det som gör att vi har väldigt svårt att rekrytera till exempelvis Vadstena, säger Marie Morell.

Vad är det som gör att det är svårt att rekrytera?

– Vi har en problematik med bemanningen i primärvården i hela Östergötland, det är viktigt att komma ihåg. Vi möter många som är nyutexaminerade som vill ha kollegor, och vill finnas i ett större sammanhang, och att man då hellre vill jobba på en större vårdcentral. Vi vet ju var vår befolkning och våra patienter finns. Frågan är hur vi kan hitta en kombination, som gör att du som medarbetare både ska känna den här kollegiala samhörigheten och tryggheten, men samtidigt finnas på den mindre orten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!