Internationella kvinnodagen instiftades 1910 och infaller 8 mars varje år. Då uppmärksammas ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Vi har träffat några Motala- och Vadstenabor för att höra hur jämställt de tycker att vårt samhälle är och vad de tror behöver göras för att vi ska bli mer jämställda.
Idag är det Internationella kvinnodagen
Tindra Larsson, Agnes Johansson, Meja Fransson och Vera Nilsson tycker inte att samhället är helt jämställt idag. "Det skiljer sig fortfarande lite grann på lön och sådant exempelvis. Sedan tycker jag att tjejer och killar behandlas lite olika i allmänhet", säger Vera Nilsson och får medhåll av kompisarna. "Det är viktigt att man pratar om sådant här i skolan och förskolan", säger Meja Fransson.
Foto: Victor Berlin
Tindra Larsson, Agnes Johansson, Meja Fransson och Vera Nilsson tycker inte att samhället är helt jämställt idag. "Det skiljer sig fortfarande lite grann på lön och sådant exempelvis. Sedan tycker jag att tjejer och killar behandlas lite olika i allmänhet", säger Vera Nilsson och får medhåll av kompisarna.
"Det är viktigt att man pratar om sådant här i skolan och förskolan", säger Meja Fransson.
Elin Andersson och Josefine Wetter tycker inte att det är tillräckligt jämställt i dag.
"Det är det definitivt inte. Man skulle kunna börja med att förändra lönerna eller att det finns så många manliga chefer. Sedan måste man också börja visa att det kan vara mer jämställt, i media till exempel men också på arbetsplatser", säger Elin Andersson.
Anna Karlsson säger att det inte är helt jämlikt i Sverige. "Även om det inte är helt jämställt blir det bättre. Det är fler kvinnor i dag som hörs och gör sina röster hörda. Men för att det ska bli bättre tror jag också att båda könen måste vara med. Det kan inte bara vara kvinnor som går framåt".
Katarina Sjöberg tycker att vi är ganska jämställda i Sverige men att det inte är 100 procent jämlikt.
"Det är ganska bra i Sverige. Även om det inte är helt jämställt. Exempelvis när det kommer till löner. För att vi ska komma dit så behöver vi uppfostra både pojkar och flickor att det ska vara mer jämlikt."
Göran Hellström berättar att det har blivit mer jämställt i Sverige jämfört med hur det var förr men att det fortfarande inte är helt lika mellan könen.
"Kvinnor har fortfarande sämre lön och arbetsvillkor än vad karlarna har."
Wong Chonhiong tycker att Sverige är ett bra land och att det är jämställt i synnerhet om man jämför med andra länder. "Jag tycker att det är toppen här och att kvinnor har det bra. De är inte alls lika stora skillnader här som det är i vissa andra länder".
Kilan Ghozlan tycker inte att det är någon större skillnad i Sverige för killar och tjejer, men riktigt allt är ändå inte lika menar han.
"Tjejer kan klara allt, men det finns grejer där tjejer kanske inte har lika lätt som killar. Det kan vara tunga jobb till exempel, säger han och tar lagerarbete som exempel.
Nina Alm säger att vi inte är helt jämställda i samhället mellan män och kvinnor. "Det är fortfarande skillnader mellan löner och arbete. Det är också kvinnor som stannar hemma mer med barnen exempelvis".
Hur blir det mer jämställt?
" Man får fortsätta kämpa helt enkelt".
George Kafa tycker att det nästan är jämställt i Sverige men att det fortfarande finns saker som kan göras annorlunda. "Det är nästan jämställt men kvinnor har ju fortfarande lite lägre i lön trots att de utför samma arbete".
Hur ska vi göra för att få det mer jämställt?
"Det måste bli bättre betalt synnerhet i vården, säger han."
David Hovsepian svarar att han tycker att det är viktigt att lyfta kvinnor varje dag och han är inte ett jättestort fan av ha dagar som internationella kvinnodagen. "Jag tycker att man ska lyfta och hylla alla kvinnor. Men inte att vi ska ha speciella dagar. Det kan göra att folk blir irriterade. Men generellt tycker jag att det är bra i samhället och att det blir bättre. Man lyfter den här typen av frågor.
Även om det blir bättre, hur ska vi göra för att röra oss fortare framåt?
"Jag vet inte om jag tycker att vi behöver röra oss fortare framåt utan det är bättre att det får ta lite tid och att vi skyndar långsamt".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!