"Fästingar tittar på termometern – inte i almanackan"

Även om sommaren är över så är inte fästingsäsongen det. "Det är inte ovanligt att hitta fästingar ända in i november", säger Rolf Gustafson, läkare.

Fästingsäsongen är inte över efter sommaren.

Fästingsäsongen är inte över efter sommaren.

Foto: Erlend Aas/TT

Motala/Vadstena2020-08-30 12:00

När sensommaren kommer och temperaturen sjunker trivs fästingarna som bäst.

– Fästingarna är aktiva så länge temperaturen är fem grader eller högre. Det beror väldigt mycket på väder och vind under hösten, säger Rolf Gustafson, läkare och specialist i infektionssjukdomar på Doktor24.

Enligt Gustafson kommer flest rapporter om insjuknande i TBE under augusti och september.

– Fästingar tittar inte i almanackan utan på termometern. Fästingarna är oftast lite mer aktiva under slutet av sommaren. Det är inte ovanligt att vi hittar fästingar i södra Sverige ända in i november, det är nästan mer regel än undantag, säger Rolf Gustafson.

Han tror även att diskussionen kring TBE kommit i skuggan av pandemin och att den inneburit att man undvikit väntrum och därför inte vaccinerat sig.

Vad ska man tänka på under hösten?

– Att man absolut ska gå ut och röra på sig och njuta av vad naturen har att erbjuda. Men det är viktigt att skydda sig mot fästingar. Så här års kan man ha lite mer täckande kläder på sig vilket gör det lite svårare för fästingarna att få fäste. När det gäller Borrelia så finns det inget vaccin, men där kan man förebygga genom att leta genom kroppen när man kommit hem och ta bort eventuella fästingar, säger Gustafson och fortsätter:

– När det gäller TBE så finns det ett förebyggande vaccin, och där spelar det ingen roll om man plockar bort fästingen inom några dagar eftersom TBE-viruset överförs direkt.

På Gotahälsan som bland annat finns i Motala har man märkt en nedgång bland vaccinationerna under året.

– Det är en extrem skillnad. Vi tittade på siffror för någon månad sedan och jämnförde vaccinationsunderlaget med tre år tillbaka. Vi kan se en 80-90% minskning av TBE-vaccinationer, säger Kristian Nylander, ägare av Gotahälsan.

Nylander berättar även att man vanligtvis har 10 000 TBE-vaccinationer under ett år medan man hittills i år bara haft 2000.

– Jag tror det mer beror på att TBE-vaccinationerna hamnat i skymundan av covid-19 än att folk är rädda för att sitta i ett väntrum, säger han.

Sjuksköterskan Maria Rosenlind som vaccinerar mot TBE på Apoteket i Motala tycker att det har varit fler än vanligt som vaccinerat sig.

– Främst är det många som kommer hit och säger att de har tänkt i flera år på att göra det men aldrig riktigt kommit till skott, men att man av olika anledningar gör det nu, säger Rosenlind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!