När SD förklarat att man skulle stödja Alliansens budget och fälla regeringen uppstod kris i den svenska rikspolitiken. Läget förvärrades ytterligare under onsdagens budgetdebatt och efter omröstningen tillkännagav statsminister Stefan Löfven att landets väljare än en gång ska få försöka fälla avgörandet om hur Sverige ska styras de kommande åren.
Reaktionerna på beskedet har varit blandade. Motalas Kjell Fransson (FP) blev förvånad, medan kommunalrådet Camilla Egberth (S) blev besviken även om hon tycker att beslutet var rätt. Vadstenas nuvarande kommunalråd, Arne Sjöberg (M), menar att samtliga partier nu behöver ta sig en ordentlig funderare på vad det nya valet betyder och hur man utifrån det ska hantera en omfattande valkampanj.
– Och väljarna behöver nog också tänka till lite extra den här gången. Många är säkert övertygade när de går till valurnorna, men en del röstar för att göra en typ av markering. Nu har vi hamnat i ett så allvarligt läge att också de väljarna behöver fundera över hur de faktiskt vill ha det egentligen. Det här manar till eftertanke, säger han.
För partiföreträdarna i kommunerna innebär beskedet extra arbete. Istället för att enbart lägga allt fokus på att i januari inleda en ny mandatperiod, med i Vadstena nytt styre, måste man också lägga tid, kraft, pengar och resurser på en omfattande valrörelse.
– För vår del blir det tufft. Det är ganska tomt i kassorna och därför gäller det för partiet att mobilisera gräsrötterna. Det lägger ett stort ansvar på oss lokalt, men vi kommer att ställa upp till 100 procent, säger Kjell Fransson.
Samma engagemang kommer från SD i Motala. De ska i helgen diskutera hur man ska mobilera sig och företrädaren Joakim Pripp menar att de har goda förutsättningar för sitt arbete. Utgången av valet tror han dock inte kommer förändra läget särskilt mycket.
– Jag tror till att börja med att färre kommer att gå och rösta. Och resultatet tror jag kommer att spegla den situationen som råder just nu, jag tror inte att resultatet blir särskilt annorlunda, säger han.