"Betyder att våra ord kommer fram till någonting"

Kvinnor och barn från Kisam - Världens mammor har varit med och skapat "Mammamonumentet" tillsammans med konstnären Eva Fornåå.

Ahlam Kasem i konstverket "Mammamonumentet" av kostnären Eva Fornåå.

Ahlam Kasem i konstverket "Mammamonumentet" av kostnären Eva Fornåå.

Foto: Simon Billemar

Motala/Vadstena2021-07-12 16:00

– Det finns så många monument för starka män runt om i världen, men det finns inget för mammor och den kraften vi sitter på. Det här är det första i världen vad vi vet, säger Sira Jokinen Lisse.

Under måndagen träffas ett 50-tal mammor och barn från föreningen Kisam - Världens mammors Motalagrupp i skulpturparken i Folkets park, i Vadstena. De ska tillsammans ta en första titt på konstverket som de varit med och skapat tillsammans med konstnären Eva Fornåå. Konstverket heter "Mammamonumentet".

– Eva kom till oss och berättade om idén. Att hon ville göra ett konstverk för att hylla mammor, berättar Sira Jokinen Lisse, projektledare för Kisam.

– Vi började prata om hur vi tänkte på oss själva som mammor och vad våra egna mammor betytt för oss. Det blev snabbt väldigt starkt, berättar hon.

De kvinnor och barn som ville delta i projektet ritade teckningar och skrev texter som Eva Fornåå sedan ristade in i konstverket.

I den bågformade metallportalen syns motiv som för tankarna till hem och kärlek, blandat med ord som "Husen är mörka tills mammorna vaknar".

– Det är så häftigt, för till exempel det arabiska språket och kulturen har helt andra ord för att beskriva mammarollen än vad vi har här i Sverige, säger Sira Jokinen Lisse.

Samar Fawaz, en av ledarna i Kisam som varit med och bidragit till konstverket, håller med.

– För oss betyder mamman väldigt mycket. Hon är som en symbol för livet. När barn kommer hem letar de efter sin mamma. Om bara pappan är hemma frågar de "var är mamma?".

Kvinnorna runt henne skrattar lite och håller med.

Några andra som bidragit är Rafah Atassi, Ahlam Kasem och Wafaa Hanbali.

Vad betyder det för er att se det här färdigt?

– Jag känner mig stark och glad. Det är som en trygghet, säger Rafah Atassi.

– Det här betyder att våra ord kommer fram till någonting, säger Ahlam Kasem. 

– Det känns som det ska stå här för evigt. Vi kan komma hit för att få styrka, säger Wafaa Hanbali.

I konstverket finns också två händer inristade på varsin sida av bågen.

Vad betyder de?

– Där ska man sätta sina händer och fyllas av positiv energi. Man släpper det onda och får ny kraft, berättar Samar Fawaz.

Kisam - Världens kvinnor jobbar för att aktivera och integrera kvinnor från andra länder. Härnäst ska även grupper från andra städer i Östergötland få komma hit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!