I trafikförordningens 15 kapitel och hundratals paragrafer står alla bestämmelser som gäller för trafik på väg och i terräng. Flera av dessa kapitl talar om vad som gäller för cyklisterna ute på vägarna. MVT har gått igenom lagtexterna och hjälper nu till att bena ut vad som faktiskt gäller för cyklisterna ut på vägarna.
Och vad kan passa bättre nu när årets stora cykelfest närmar sig med stormsteg och Motalaborna dessutom är ombedda att lämna bilen hemma?
Det finns några saker som kan vara bra att gå igenom innan du ens ger dig ut på vägarna. Så innan du trampar iväg, kontrollera alltid att din cykel är utrustad med en ringklocka och att den har en fungerade broms. Det är nämligen någonting som alla cyklar måste ha enligt lag. Om du ska cykla i mörker måste du även se till att din hoj är försedd med belysning och reflexer. Alla cyklar ska ha:
• En lykta baktill som kan visa rött ljus bakåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter. Baklyktan får var av blinkande typ om den blinkar med minst 200 blinkningar per minut.
• En strålkastare framtill som kan avge vitt eller gult ljus med sådan ljusstyrka att fordonet under mörker kan föras på betryggande sätt, eller en lykta framtill som kan visa vitt eller gult ljus framåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter.
• Röd reflex baktill.
• Vit reflex framtill och vit eller orangegul åt sidan.
Om du drar iväg på en cykel som inte har en ringklocka, fungerade broms eller rätt belysning riskerar du att få böter.
När det sedan äntligen är dags att trampa iväg och ge sig ut på vägarna finns det såklart en och annan viktig regel att tänka på.
– Cyklar är som vilket fordon som helst, så här är det högertrafik och stopplikt som gäller, säger Hans Östh på Transportstyrelsen.
Så först och främst tänk på att alltid köra på höger sida och om du vill vara säker på att du gör rätt när du korsar en väg, ska du alltid iaktta väjningsplikt – den gäller nästan alltid.
Cyklister får färdas på alla vägar utom motorvägar och motortrafikleder eller om kommunen valt att sätta upp en skylt som visar att det är förbjudet att cykla där. Finns det ingen skylt så är det alltså upp till dig som cyklist att själv avgöra om det känns lämpligt att cykla på vägen.
– Det är heller inte tillåtet att cykla på trottoaren, säger Hans Östh.
Finns det en cykelbana, ska du normalt använda den.
Vid färd med cykel får barn till och med det år de fyller åtta använda gångbana om cykelbana saknas. Reglerna för placering är desamma som på vägen: du cyklar på höger sida och gör omkörning till vänster.
Precis som bilister är även cyklister skyldiga att ge tecken när de tänker svänga. Enligt trafikförordningen ska detta ske genom att cyklisten sträcker ut armen och där igenom på ett tydligt sätt visar för medtrafikanterna att hen tänker svänga.
Om det är mycket trafik på vägen rekommenderarTransportstyrelsen ”den stora svängen”. Det innebär att du som cyklist lägger dig längst till höger och fortsätt rakt fram över den korsande vägen. När det är fritt kan du sedan slutföra vänstersvängen genom att cykla eller leda cykeln över vägen. När du svänger in på en väg från en cykelbana ska du tänka på att du har väjningsplikt.
Det är inte förbjudet för cyklister att korsa ett övergångsställe, men övergångsstället är tänkt för gående och det är därför olämpligt att cykla där. Om du kliver av cykeln och leder den gäller samma regler som för gående. Men om du väljer att cykla över ska du tänka på att du då alltid har väjningsplikt både mot gående och mot fordon på vägen.
I trafikförordningen står det också bland annat att cyklisterna alltid måste ha minst en hand på styret hela tiden. Det står också att cyklister ska färdas efter varandra och att de endast får cykla i bredd när de bedömer att det kan ske utan fara eller olägenhet för den andra trafiken.
– Cykelklungor, som förekommer under tävlingar vill vi helst undvika i den vardagliga trafiken och att cyklisterna kör efter varandra är att föredra, säger Hans Östh.
Han säger också att det under stora cykeltävlingar som Vätternrudan gäller för bilisterna att vara lite extra vaksamma.