Båtägare rasar över kanalavgifter

Båtägare runt Vättern är uppröra över Kanalbolagets förändring av avgifter.

Upprörda. Båtägarna Anders Lindblom och Kjell Johansson uttrycker oro för Kanalens framtid.

Upprörda. Båtägarna Anders Lindblom och Kjell Johansson uttrycker oro för Kanalens framtid.

Foto: Anders Törnström

MOTALA/VADSTENA2015-02-12 06:45

Kanalbolaget har ändrat avgifterna för båtar som har sin hemmahamn i Vättern och brukar nyttja Göta kanal som transportled för att ta sig till kusten och tillbaka. Förra säsongen betalde båtägare, som hade båtar som översteg en längd av tio meter, cirka 6 000 kronor. Det eftersom insjöbåtarna hade en prisreduktion på 40 procent. I sommar uppgår beloppet till uppemot 10000 kronor. Båtägare med annan storlek på båten ska betala proportionell avgift.

– Som kanalvän känns det oroväckande att år efter år se trafiken sjunka, att i år slopa rabatten kommer tyvärr att medföra att ännu färre fritidsbåtar kommer att kunna nyttja vårt kulturarv, säger Anders Lindblom.

Han har tillsammans med sin bror Magnus Johansson och far Kjell Johansson brevledes vänt sig till Anders Donlau, vd för Göta Kanalbolag AB, och påtalat farhågor gällande den nya prislistan.

– Smärtgränsen är nådd. Många kommer att välja att inte åka på kanalen. Folk pratar om att gå ihop och hyra trailer i stället. Det blir billigare.

Kanalen har tappat trafik under senare år.

– Det är vi som är skådespelarna på kanalen. Det är oss folk kommer för att se när de kommer till slussarna. En tom kanal lockar ingen. Vi åker på kanalen ett par gånger varje sommar. Utländska båtar kanske kommer hit en gång i livet. Kustbåtar kanske en gång vart tionde år. Det är inte realistiskt att en båtägare ska punga ut med den enskilt största kostnaden för frakt när det kommer till semestern. Man hör redan röster som talar om bojkott.

Trion har även hört av sig till samtliga båtklubbar kring Vättern och Roxen, vilket också lett till att 16 ordförande har protesterat i en gemensam skrivelse.

– Det finns inga vinnare i det här. Det gynnar inte Kanalbolaget, inte turismen, inte kommunerna, inte näringslivet, inte vårt kulturarv på sikt och inte heller båtklubbarna och båtägarna, betonar Kjell Johansson.

Vid lågsäsong är taxan lägre.

– Men det betyder att vi måste lämna kanalen senast 3 juni och inte komma tillbaka förrän tidigast 21 augusti. Så lång semester har inte gemene man.

Anders Donlau säger att grundprislistan är den samma som tidigare, men att insjöbåtarnas rabatter är slopade av rättviseskäl och i stället kommer all båttrafik till del.

– Nu får alla båtar ett lägre pris under lågsäsong och alla som åker under högsäsong får göra det till samma pris. Risken är att några inte vill åka, men vi kanske vinner nya båtar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!