Åter full styrka hos deltidarna

Tio nya deltidsbrandmän innebär att räddningstjänsten i Motala och Vadstena kan andas ut. Nu är styrkorna återigen fullbemannade.

Mathias Hammächer och Daniel Sjöstedt letar livlösa människokroppar i form av dockor med ytterst begränsad sikt på grund av de blåfärgade skoskydden.

Mathias Hammächer och Daniel Sjöstedt letar livlösa människokroppar i form av dockor med ytterst begränsad sikt på grund av de blåfärgade skoskydden.

Foto: Pelle Johansson

MOTALA/VADSTENA2015-02-09 06:47

Den största faran är över, elden är släckt och folk kan åter sova lugnt om nätterna.

Nu har räddningstjänsten fått folk på samtliga lediga platser inom deltidskårerna i Vadstena, Borensberg och Tjällmo.

Det handlar om sammanlagt tio tjänster där de nyanställda trimmas in på bästa möjliga sätt.

Vi befinner oss vid övningsfältet i Smedsby en bita utanför Motala.

Här pågår en preparandutbildning med brandmästare och yttre befäl Petter Malmberg som handledare.

– Det känns fantastiskt bra att vi äntligen har full styrka på våra deltidskårer, säger han och delar ut beröm till grabbarna som simulerar rökdykning i syfte att rädda två personer ur en brandhärjad byggnad.

Gustav Ström som fyller 20 år i maj har sedan liten grabb fantiserat om att få bli brandman och nu förverkligas delvis den drömmen.

– Jag arbetar just nu som reparatör på Vadstena Fastighets AB och trivs jättebra med det, det här är mer som en sidogrej, säger han och pustar ut efter de omkring 20 minuterna där han och kollegan Jimmy Björn famlade omkring för att leta efter livlösa människokroppar (dockor).

Sikten var ytterst begränsad eftersom skyddsmasken för försedd med ett blåfärgat skoskydd.

– Skyddet gör att synfältet blir minimalt, ungefär som att lokalerna vore fyllda med rök, berättar Petter Malmberg som intygar att det är ett taggat gäng som är på plats för att genomgå den två veckor långa intensivkursen.

– De är här av egen fri vilja, ingen har tvingat dem, och de är verkligen motiverade och intresserade av att lära sig det här yrket.

Jimmy Björn jobbar på industri och bor en bit utanför Tjällmo.

Han ser det som en samhällsinsats att ta klivet in i deltidsbrandkåren.

­– Det är viktigt att det finns brandmän som snabbt kan vara på plats om det skulle hända något på landsbygden. Jag vill finnas med i det sammanhanget och bidra med det jag kan, säger han.

Gustav Ström som nu blir en kugge i Vadstenas deltidsstyrka resonerar på ungefär samma sätt.

– Det kommer säkert att vara väldigt lärorikt, sedan känns det förstås också bra att få vara med och göra något för andra människor som kanske råkar illa ut på något sätt.

Spänningen är en annan sak som lockar, förutom den ekonomiska ersättning som utgår vid övning och larm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!