Äta myror? Snart kan det vara verklighet

Soltorkade eller stekta proteinrika termiter. Rostade gräshoppor. Kokta näringsrika mopanelarver. Mandelsmakande tjocka vita fjärillarver. Bärfisar. Palmvivlar. Låt er väl smaka.

Proteiner. Philip Herzberg skulle inte banga för en skalbagge på tallriken.

Proteiner. Philip Herzberg skulle inte banga för en skalbagge på tallriken.

Foto: Carola Hildén

MOTALA/VADSTENA2015-02-20 06:48

Förenta nationernas livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, uppmanar västvärlden att börja äta insekter. Det finns en hel del leddjur, alltså insekter, spindeldjur, mångfotingar och kräftdjur, som passar bra som människoföda men som ännu knappast går att finna på den västerländska menyn.

Vi måste sluta med att rynka på näsan åt det som i förstone känns ovant. Det här handlar om såväl ekologisk hållbarhet som om framtidens livsmedelsproduktion. Om hur man ska komma till rätta med jordens matbrist på ett miljövänligt sätt. En handfull fjärillarver kan fylla näringsbehovet för en person under en hel dag.

Äta insekter. Vad tycker Motalas och Vadstenas kostchefer om det?

Margaretha af Trolle är kostchef i Motala kommun. Hon har bland annat ett betydande ansvar för vad som hamnar på skolelevernas tallrikar.

Skulle du kunna tänka dig att äta insekter?

– Jag vet inte det, jag äter mest vegetariskt. Men jag vet ju att det diskuteras mycket om vad man ska hitta för alternativa proteinkällor till det kött många äter i dag. Insekter kan nog vara ett alternativ, och att äta mer bönor, ärter och linser.

Margaretha af Trolle tycker att det är bra att en helvegetarisk dag infördes i Motalas skolor.

– Vi är tvungna att börja och tänka på vad vi äter. Det måste till en tankeförändring. Det är inte så många människor som kan äta så mycket kött varje dag som vi gör. Resurserna räcker inte till för alla.

Skulle du kunna tänka dig att servera insekter i skolmatsalen?

– Inte så här på en gång. Men vi måste vänja oss vid att äta lite annan mat än vi är vana vid. Att införa en helvegetarisk dag var ett steg i den riktningen.

I Vadstena heter kommunens kostchef Anna Lundstedt.

Skulle du kunna tänka dig att äta insekter?

– Jag vet inte. Kanske, beroende på plats och situation. Jag vet att det är på gång, att en del företag vill satsa på det. Men jag har inte tänkt så mycket på det, ännu.

Philip Hertzberg arbetar i affären Fitness 2 Fashion i Motala. Det här med kost, träning och hälsa är viktigt för honom.

Skulle du kunna tänka dig att äta insekter?

– Ja, i träningssyfte skulle jag göra det. Varför inte. Om man behöver få i sig proteiner så.

Forskning om insekter som föda pågår bland annat på Wageningen universitetet i Nederländerna. Där ska insekter under de närmaste åren födas upp på restprodukter från livsmedelsindustrin. Tanken är att man år 2020 ska kunna köpa insekter i våra livsmedelsaffärer.

carola.hilden@mvt.se

Fördelar

Näringsvärdet är högt. Proteininnehållet i torkade insekter kan uppgå till så mycket som 60 procent av totalvikten. Proteininnehållet i biff ligger på cirka 22 procent.

Insekter är miljövänliga. De producerar inga metangaser, som är en starkt bidragande orsak till växthuseffekten.

Insekterna behöver inga stora betesmarker och är relativt lätta att föda upp. Till produktion av ett kilo biffkött går det åt cirka tio kilo foder. Satsar man på gräshoppor i stället får man nio kilo mat för den fodermängden. Vattenåtgången är liten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!