Någon mellan klockan 02 och 05.45 under natten mot torsdagen slog någon eller några till mot en bil på en villagata i Motala. När bilägaren kom ut från huset på morgonen var bilen – en Lexus RX 450 – borta.

Stölden liknar, enligt polisen, flera av de stölder av exklusiva bilar som skett på andra platser i Östergötland. Bara den senaste tiden har en rad bilar av märket Mercedes stulits i Norrköping, till ett sammanlagt värde om cirka tre miljoner kronor.

Samma natt som bilen i Motala stals fick en bilägare i stadsdelen Lindö i Norrköping en notis via sitt larmsystem om att någon befann sig utanför Norrköpingsvillan. På filmen i spelaren ovan kan du se hur en maskerad person med hjälp av teknisk utrustning, enligt polisen, försöker skanna av huset i jakt på en kod från bilnyckeln.

Artikelbild

| Polisens presstalesperson Björn Öberg.

Det är den metoden som knyter samman de exklusiva bilstölderna. Gärningsmännen använder en form av antenn som de skannar upp koden från nyckeln med. Sedan kan de öppna och starta bilen utan att ha nyckeln rent fysiskt.

– Stölden i Motala har gått till på samma sätt. Gärningspersonen har kommit över bilen medan bilägaren fortfarande har tillgång till nyckeln, säger polisens presstalesperson Björn Öberg.

Han kopplar inte samman ärendena mer än så i nuläget.

Hur gör man som bilägare för att skydda sig?

– Det är bra om man kan lägga sin bilnyckel i en plåtburk i huset när man är hemma. Har man möjligheten att parkera bilen i ett garage är det också ett bra tips.

Hur gör man för att få stopp på stölder som de här?

– Det är svårt när stölderna upptäcks sent och tjuvarna fått ett långt försprång. Men vi har exempel från förr då polisen lyckats spåra stulna bilar via gps-system i fordonen. Vi jobbar brett och i samarbete med poliser i hela landet, säger han.

Polisen har ingen information om värdet på den stulna bilen – av 2015 års modell – i Motala, men ny bilar av samma modell kostar enligt Lexus hemsida från 500 000 kronor och uppåt.