Terminsstart för nygammal skola

På måndagen återöppnade Godegårds skola. 35 elever, lärare, många föräldrar och även intresserade ortsbor fanns på plats när rektor Kathrin Thomas förklarade skolan återinvigd.

Nästan på dagen för 60 år sedan – 15 augusti 1959 - invigdes den då nybyggda Godegårds centralskola. Den var sedan igång till julen 2017, då den lades ner av den tidigare majoriteten. Lite drygt ett och ett halvt år senare öppnades alltså skolan igen. Detta efter att Allians-partierna beslutat att göra det, som ett led i en landsbygdssatsning.

Många av eleverna som under stängningen gått i andra skolor var nu tillbaka. Fjärdeklassaren Hilma Hellqvist har varit elev i Tjällmo.

– Det är lite jobbigt att lämna kompisarna där. Men alla mina klasskompisar från Godegård som gått i Tjällmo är tillbaka här nu, säger hon.

Hilma som bor i Kärnskogen i norra kommundelen får dessutom kortare skolskjutsväg, ”bara” två mil enkel resa.

– När jag gick i Tjällmo åkte vi över Godegård och hämtade upp barn. Det blev nästan fyra mil. Och jag gillar skolan här. Alla i alla åldrar är med varandra.

En annan återvändare är läraren Lisbeth Cederin som jobbade i Godegård innan skolan stängdes.

– Det är jätteroligt att få vara med och starta den igen. Visst har jag saknat skolan även om jag haft jättebra jobb emellan. Jag tror på små skolor, sådana ger eleverna bra förutsättningar.

Inför nyöppningen fanns mycket praktiskt att åtgärda. När skolan stängdes försvann det mesta under mindre skonsamma former. Hål i väggar har måst lagas, ommålning ske, klädkrokar sättas upp och så vidare.

– Allt var borta. Det fanns inga möbler, sådana fick vi köra hit från den nedlagda Råssnässkolan, berättar rektor Kathrin Thomas.

Firmor har utfört en del av arbetet. Men utan frivilligt arbete av föräldrar och ortsbor hade man knappast hunnit bli färdiga i tid.

Godegårdsbon Margareta Pettersson som inte haft barn på skolan sedan 90-talet har ändå dragit sitt strå till stacken.

– Jag har rensat ogräs och klippt häckar. Det är jätteviktigt att det finns en skola här, annars dör bygden, menar hon.

Föräldern Jason Bailey som bor i De Geersfors har två barn på skolan. Han har engagerat sig hårt i att den ska öppna igen.

– Man måste nästan nypa sig i armen. Det här är ju något som egentligen inte händer. Att en landsbygdsskola som lagts ner öppnas igen. Det är väldigt, väldigt bra, den här skolan behövs, säger Jason Bailey och ler stort.

Den första skoldagen började med nyinvigningstal, musik och fika innan eleverna tog plats i sina nygamla klassrum.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa