Tacksamhet i Godegård efter beskedet

På skolgården i Godegård gick flaggan i topp under tisdagen. Bygden firade beskedet från Motala kommunfullmäktige, att skolan åter ska öppna till hösten. "Jag är oerhört tacksam", säger Emelie Gemzell, en av många föräldrar som engagerat sig hårt i frågan.

14 maj 2019 20:00

Hennes ena son, i dag placerad i Tjällmo skola, hinner nu gå en period till i Godegård och vägen till skolan blir väsentligt kortare igen.

– Det känns bra att det var en kontinuerlig dialog med oss berörda som ledde fram till beslutet. Nedläggningen skedde utan dialog, det var ett diktatoriskt beslut, säger Emelie Gemzell.

Att återöppna en stängd landsbygdsskola är närmast unikt. Men för Alliansen, med stöd av Sverigedemokraterna, handlar det inte om en skola vilken som helst. Godegårds skola ska öppna för att vara lockbete för inflyttning och vidare katalysator för tågstopp, attraktiva villatomter och ökad näringslivsverksamhet. Kort sagt: en landsbygdssatsning för en femtedel av Motala kommuns yta.

Den tidigare centralskolan hade funnits i åtskilliga decennier och länge fanns också butik på orten. En fråga som inställer är varför en skola ska få Godegård att blomstra just nu?

– En skola är ju hjärtat i en bygd och en förutsättning för utveckling. Och de som har gått i en liten landsbygdsskola har bara goda erfarenheter så det här breddar också skolutbudet. Vi hade tidigare en mycket bra skola i Godegård, med goda resultat och behörig personal som stannade till pensionen. Men det blev aldrig synliggjort, säger Emelie Gemzell.

Enligt bygderådets ordförande Martin Hjelmar gäller det nu att dra nytta av en generationsväxling i trakten och då behövs skolan för yngre inflyttning, menar han.

Politikerna säger nu att det också hänger på er i Godegård om ambitionerna ska lyckas. Ökar pressen på er?

– Vi har en tradition här uppe av att driva på. Får vi bara veta vad vi ska göra och vi känner att det blåser åt samma håll för oss och politikerna ska det inte var några problem, svarar Martin Hjelmar.

Skolan lär få vara uthållig som katalysator. Tågstoppet kan vara på plats först 2025 när dubbelspårsdragningen förbi Godegård ska vara klar. Kommunen och Trafikverket diskuterar ett eventuellt perrongbygget vid ett möte i nästa vecka. Men ännu finns inget besked huruvida någon regiontrafik eller tågbolag tänker låta tåg stanna i samhället.

När det gäller attraktiva villatomter jobbar kommunen på att få loss strandnära mark intill Höksjön och i ett till liknande läget. Projekten bygger dock också på att länsstyrelsen går med på strandskyddsundantag. Därefter väntar också sedvanliga kommunala planprocesser.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Gedda