Svårigheterna har gjort dem ännu tajtare

Laila och Torbjörn Petersson gifte sig på midsommaraftonen 1999. 20 år senare gifte de om sig med varandra. Eller förnyade sina äktenskapslöften, som det heter.

22 juni 2019 18:00

Motalamakarna har många tuffa år bakom sig. Bland annat har de två äldsta sönerna en ögonsjukdom som innebär synproblem och i förlängningen blindhet. Den yngste sonen har samma ögonsjukdom och dessutom svår autism.

– Det har varit så himla mycket med sjukvård och myndigheter, säger Laila.

Men i makarna Peterssons fall har svårigheterna inte gjort att de glidit isär utan tvärtom blivit ännu tajtare med varandra.

– Livet har slitit på dem, men de har inte slitit på varandra, menar prästen Pekka Pykäläinen som vigde Laila och Torbjörn både för 20 år sedan och denna gång.

Förnyandet av äktenskapslöftena var förlagt till vännerna Git Billström och Kenneth Johanssons vackra visningsträdgård i Nydalen, strax norr om gränsen till Askersunds kommun. Git och och Kenneth var inte bara värdar utan även vittnen. Ett 15-tal gäster njöt av den finstämda ceremonin i det underbara vädret.

Varför ville ni förnya era löften just nu?

– Alla våra barn är utflugna. Den yngste flyttade nyss till Skeppargatans gruppboende och har det jättebra där. Hans autism gör att han måste ha väldigt tydliga rutiner. Därför har vi haft svårt att resa på semester till exempel. Men det ska vi göra nu i vårt nya liv.

Vems var idén?

– Lailas. Men jag var inte sen att hänga på, säger Torbjörn som kände sig betydligt mindre nervös nu än när han gifte sig med Laila första gången.

– Då var det nytt, nu är jag van. Det är ju samma präst och samma kvinna, säger han och ger sin fru en kyss.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Rörby

Ämnen du kan följa