Straffet: Så många års fängelse får han

I slutet på mars dömdes en Motalabo i 30-årsåldern till 17 års fängelse för mord på sin hustru. Han överklagade domen till Göta hovrätt, men drog senare tillbaka sin ansökan.

12 juni 2019 13:55

Det var den 8 november 2018 som mannen själv ringde SOS Alarm och bad att polis och ambulans skulle skickas till familjens bostad på Ekön. Under samtalets gång uppgav han att han hade "knivat" sin fru i samband med ett gräl. Parets två gemensamma barn fanns också i bostaden.

Under rättegången begärde tingsrätten att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Resultatet visade att han inte begick gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Domen blev 17 års fängelse. I beslutet stod också att mannen ska utvisas och att han förbjuds återvända.

Han valde då att överklaga domen till Göta hovrätt och yrkade i första hand på att åtalet skulle ogillas. I andra hand att gärningen skulle bedömas som dråp. I annat fall ville han att fängelsestraffet kortades eller omvandlades till annan påföljd än fängelse. Mannen medgav att han knivdödat sin hustru, men att han varit oförmögen att kontrollera sitt handlande. Han ville att hovrätten skulle inhämta ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd gällande den rättspsykiatriska undersökningen. Mannen menade att han lider av posttraumatisk stress, att han begick gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

Nu har han återkallat sitt överklagande, vilket innebär att tingsrättens dom står fast. Hans advokat Lena Orrenius Edwall vill inte gå in på detaljerna.

– I samråd med mig har vi gjort den bedömningen att det bästa är att dra tillbaka den, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rita Furbring

Ämnen du kan följa