Stormigt läge inför budgetdebatt

På måndag ska fullmäktige ta beslut om nästa års budget. Men resultatet är ovisst efter att SD hotat att fälla Alliansens förslag.

20 augusti 2019 19:00

Alliansen styr Motala i minoritet vilket innebär att man måste ha stöd av andra partier i fullmäktige för att få igenom sina beslut. På måndag ska budgeten för nästa år klubbas och SD har under sommaren gått ut och klargjort att de är beredda att fälla Alliansens förslag om inte den styrande koalitionen går med på deras krav om bland annat en utredning om hur mycket invandringen kostat kommunen. Det trots att man inte tycker att S, V och MP har ett bättre förslag.

– S har en budget som inte går att styra på. De har inte preciserat vad de vill spara på, säger Johnny Karlberg (SD) och fortsätter:

– Men vi ser det inte som att vi stödjer S. Vi straffar de styrande i Alliansen.

Johnny Karlberg beskriver den rådande situationen som en politisk lekstuga.

Tycker du inte att ni bidrar till den situationen?

– Nej. Vi är öppna för att prata med alla, men det är inte de andra. De säger att vi kommer att förlora på det här, men jag vet att vi kommer att bli vinnare, säger han.

Alliansen hade under måndagen möte för att förbereda fullmäktigemötet. Deras inställning är densamma som tidigare.

– Vi kohandlar inte med någon. Att som SD säga att man ska stödja ett förslag som man tycker är sämre tycker vi är oseriöst, säger kommunalråd Kåre Friberg (M).

Däremot, säger han, är Alliansen beredd att lyssna på bra idéer från såväl SD som Solidariskt Motala och arbeta in det som tillägg i sin budget. I dagsläget finns dock inga sådana tillägg planerade.

– Det är ju en spekulation, men skulle det bli så att Solidariskt Motalas budget vinner så får vi nagelfara den och se hur vi kan jobba med den. Den innehåller mycket saker som inte är specificerat och då lär det väl bli förhandlingar under vägen om det. Sedan tar ju fullmäktige bara ramarna, hur verksamheterna påverkas avgörs ju senare i nämnderna, säger Kåre Friberg.

Från S-sidan har man efter sitt interna möte beslutat att hålla fast vid sin egen budget. Att lägga ner sina röster som man gjort vid några tillfällen tidigare är inte aktuellt.

– Det som gäller i dagsläget är att vi går fram med vår budget, säger oppositionsråd Elias Georges (S).

Är ni då okej med att SD eventuellt stödjer er?

– Det är fritt fram för dem att i demokratisk anda rösta på det förslag som de vill, säger Elias Georges.

Samtidigt påpekar både han och Kåre Friberg att det är många dagar kvar tills måndag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Handberg

Ämnen du kan följa