Störda av grannarna under flera år

Barn som leker är något man, oavsett boende, behöver tolerera i stor utsträckning. Men när har det gått för långt? En familj i Motala upplever sig inte ha någon att vända sig till i ärendet.

11 juli 1919 20:59

Villaägaren har vidtagit många åtgärder själva, som kostat både tid, pengar och energi, för att klara av situationen. Det handlar om öronproppar, 10 cm extra isolering på huset och möbler och gardiner i lager mot väggen där ljuden kommer ifrån för att ljudisolera till en nivå de finner acceptabel.

– Vi har stängt alla ventiler helt för att försöka stänga ute skriken, berättar pappan.

Att fortsätta renovera bostaden i syfte att ljudisolera är kostsamt. Att lägga pengar och energi på det känns inte bra då de inte vet om de kommer kunna bo kvar.

– Halv elva är snittiden de brukar vara ute till, säger mamman och berättar att de för någon slags journal över störningarna.

De högljudda och vilda lekarna tär på famljen.

– Jag känner mig stressad av det 24/7, säger pappan.

– Jag har funderat på hur länge vi orkar bo kvar, säger han och syftar på sömnproblemen störningarna vållar.

Att bli störd påverkar hela familjen på olika sätt.

– Jag har aldrig sett honom få en ångestattack tidigare, berättar mamman och pappan fyller i.

– Jag kunde inte ens andas, du var ju tvungen att visa mig hur jag skulle göra. Jag hade glömt bort det.

– Han kom in till mig och bara skakade, han sa att han inte vet vad som händer och att han inte kan andas, säger hon.

Det är inte bara föräldrarna som stressas och mår dåligt av att inte få sova, barnen påverkas också.

– Ena barnet blir ledsen och klagar över att att han får ont i öronen och ber oss säga till de skrikande barnen att vara tysta.

Föräldrarna funderar båda två på hur det kommer sig att det inte finns regler som styr hur man beter sig i ett område med andra människor, i en hyresrätt är det så mycket enklare när det finns en störningsjour.

Familjen har vänt sig till kommunen för hjälp, men har där fått höra att det inte är ett ärende som kommunen handlägger. De blev hänvisade till polisen, men att vända sig dit känns lite väl drastiskt menar de.

– Den enklaste lösningen vore helt enkelt om de inte skriker så som de gör, konstaterar mamman och berättar att de kontakter de tagit med grannfamiljen varit fruktlösa.

– Det skulle vara skönt att ha med någon medlare i samtalet eftersom de inte verkar vilja förstå vad vi menar. De ser inte problemet, de har ju inget problem, det är ju vi som inte får sova.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linus Elsinen

Ämnen du kan följa