Förra året kom en larmrapport till dåvarande tekniska nämnden om att skicket på Motalas gatlampor, kablar och elskåp var dåligt och att en stor del av materialet nått en ålder av 50 och upp emot 70 år vilket innebär att deras beräknade livslängd är passerad för länge sedan.
– Det är till exempel väldigt många stolpar som skulle behöva bytas ut. De är på väg att rosta sönder. Vi har haft två fall i år där stolparna vid gång- och cykelvägar har ramlat omkull. Som tur är har ingen person kommit till skada. Men det är inte bra på något vis, säger handläggare Ove Andersson.
Hans bedömning är att det finns ytterligare 100-150 belysningsstolpar i kommunen som är i så dåligt skick att de måste bytas inom ett år. Annars är risken att de också faller.
Sedan Ove Andersson larmade politikerna om situationen har budgeten för belysning utökats med tre miljoner kronor årligen för upprustning. Dessutom får han en miljon kronor för energieffektiviseringar genom utbyte av armaturer. I Alliansens budget finns samma summa kommande år. Det är ett välkommet tillskott, men inte tillräckligt enligt Ove Andersson.
– Förra året och i år har vi jobbat mycket med elsäkerhet och bytt en hel del elskåp. Vi har lyckats bli av med alla som är direkt livsfarliga, men nästa år skulle vi behöver lägga två av de tre miljonerna på att fortsätta det arbetet, säger han och fortsätter:
– Förutom stolparna och elsäkerheten behöver vi också byta kablar. Det är det dyraste för då måste vi gräva också. Kablarna är i dåligt skick och byter vi inte dem så blir det kabelfel. Då blir det svart och då blir det dyrt. I år har vi nog redan haft omkring 30 kabelfel, säger Ove Andersson.
Totalt sett visar beräkningarna att det kommer att behövas 72 miljoner kronor i investeringar för att åtgärda bristerna. Det är utöver de sju miljoner som man årligen får som går till själva driften.
– De tre miljonerna som jag får är välkomna. De löser situationen tillfälligt så att vi kan hålla belysningen igång, säger Ove Andersson.
Dessutom finns det önskemål både från kommunens sida och från boende om att flera områden på landsbygden, exempelvis Korskrog, ska få bättre täckning av gatubelysning.
– Det är många önskemål. Där finns inga pengar avsatt än vad jag vet, säger Ove Andersson.