Stinas dröm: Besöka en nöjespark i USA

Nyligen fyllde Stina 18 år. Men för henne väntar inte en framtid med oändliga möjligheter. Hon har heller aldrig varit på en nöjespark under hela sin uppväxt. Nu har Stinas assistent Marcus Niklasson startat en insamling.

7 december 2018 16:00

Stina är född med flera funktionshinder och vid sex års ålder drabbades hon även av epilepsi. Hon behöver hjälp med det mesta i vardagen. Hon har inget utvecklat tal och de ord hon kan säga kan bara tolkas av ett fåtal personer i hennes närhet. Eftersom assistenten Marcus också är mamma Lotties svåger, innebär det att familjerna ofta träffas även då Marcus inte jobbar.

– Jag ser inte Stina som mitt arbete utan som mitt bonusbarn, säger han.

Men när andra barn i släkten visar bilder på resmål eller nöjesparker de varit på blir Stina ledsen och det är tufft för Lottie som aldrig kan säga till henne att även hon kommer att kunna få åka dit. För det går inte.

Stinas epilepsi gör att hon får anfall av blinkande ljus. För mycket människor och trängsel är också sådant som påverkar henne negativt.

I ett stressigt samhälle är det långt ifrån alla som har förståelse för människor som fungerar annorlunda. Marcus förklarar hur han i vardagen möter dem som har svårt ta hänsyn till Stina, att hon tar tid på sig.

– Jag blir mest förbannad när de inte kan unna någon annan något utan bara tänker på sig själva, säger han.

För en tid sedan hittade Lottie, via nätet, nöjesparken, Morgans Wonderland som ligger i San Antonio i Texas. Den beskrivs vara den enda nöjesparken i sitt slag för människor med funktionsvariationer. Grundaren, Gordon Hartman, har själv en dotter med funktionshinder och uppges ha kommit på idén efter att andra barn dragit sig undan henne då hon skulle bada i samband med en semesterresa.

För att försöka få Stinas dröm att slå in tog Marcus nyligen initiativet att starta en insamling i hennes namn, något som Lottie, som är ensamstående mamma, verkligen uppskattar.

– Tänk en hel park med lyckliga barn. Att få komma till en plats med likasinnade. Jag skulle vilja se hennes ansiktsuttryck när vi kommer fram, säger Lottie.

När hon och Marcus pratar om anläggningen med Stina vevar hon med armarna och ler.

– Det är hennes sätt att visa att hon är glad, säger Lottie.

I dag går Stina på gymnasiesärskolan på Platengymnasiet. Hon trivs bra. Andra intressen är musik, bowling, att bada och att teckna.

Stina tittar nyfiket på oss under samtalet, med sina mörkt bruna ögon. Ibland lutar hon sig tillbaka och ser allvarsam ut. Det börjar samlas många människor på bageriet vi sitter på och det stressar henne. Men sedan lyser hon plötsligt upp när jag ställer frågan om hon gillar Marcus. Då vänder hon sig mot honom för en kram.

– Hon är helt underbar. Väldigt glad när hon är glad och tjurig när hon är tjurig, säger han.

Både han och Lottie förklarar att det ofta märks på Stinas humör när hon upptäcker sina begränsningar. Det kan vara småsaker i vardagen, som att ta på strumporna. Eller att andra barn och ungdomar får läxor, men inte hon.

– Vi har fått be skolan att de skickar med något att måla eller fylla i så att hon får sitta med Marcus barn vid bordet "som man ska", säger Lottie.

Under tiden lever drömmen om Morgans Wonderland vidare.

– Vi hoppas kunna komma upp i den summa som krävs för att kunna åka, säger Marcus.

– Hon skulle leva länge på den resan och även bevara sina minnen genom bilder, säger Lottie.

Här kan du hjälpa Stina: https://zohero.com/fundraisers/StinaTillMorgans/
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rita Furbring

Ämnen du kan följa