Det hela började med en genomgång av kommunens lokaler för två år sedan. Då tittade man på befolkningsutvecklingen, byggnadernas tekniska status och för skolans del hur anpassade lokalerna är för pedagogisk verksamhet. Kring planen fanns politisk enighet.
I rapporten framkom att skicket på Dansäter och framför allt Bergvalla var sådant att något måste göras. Elevtrycket på de båda skolorna är också sammantaget väldigt högt. Generellt var annars det stora problemet att man hade mycket ledig lokalyta. En teoretisk bedömning var att bildningsnämnden totalt sett betalade åtta miljoner kronor i hyra för yta som inte nyttjades maximalt.
– Det var huvudutmaningen. Det är ju viktigare för bildning att kunna lägga pengarna på lärare än på outnyttjade lokaler. Men på Bergvalla och Dansäter var läget tvärtom, säger Fredrik Eklöf, projektansvarig på fastighetsenheten.
Hälla däremot hade vid utredningen extra ytor och därför föreslogs att integrera Hälla och Bergvalla mer.
När alla faktorer vägdes samman blev Bergvalla den skola som efter Råssnässkolan/Marieberg behövde snabbast insatser. Men när man skulle börja utreda insåg man behovet av ett helhetsgrepp på Borensberg, bland annat eftersom förskolebehovet snabbt ändrats.
– I april i år fanns ett färdigt förslag. Bildning förordade en samlad F-9-skola vid Hälla. Samtidigt fick vi direktiv från kommunledningen att försöka kostnadseffektivisera. För att inte tumma på kvaliteten presenterades en lösning där man gör förändringarna i omgångar för att hålla nere kostnaderna, säger Fredrik Eklöf.
Finns det då inte en risk att man inte genomför allt?
– Den risken finns, eftersom det krävs flera beslut.
I det slutliga förslaget framkommer att Bergvalla inte är lämplig som skollokal, men att B-huset kan byggas om till förskola. Därför rivs A- och C-huset och kvar blir en förskola med möjlighet till utbyggnad. Skoleleverna i årskurs 1-4 i hela Borensberg koncentreras sedan till Dansäter vars ventilation åtgärdas. De äldre eleverna, från årskurs 5-9, samlas på Hälla. Byggmässigt börjar man med en utbyggnad av Hälla för att därefter ta Bergvalla och Dansäter.
Föräldrarnas oro för att låta 5:orna börja på en högstadieskola vill man lösa genom att låta de yngre eleverna gå i tillbyggnaden som planeras på innergården.
Att samla alla elever i årskurserna på en skola väcker irritation hos föräldrarna. De funderar över långa och farliga turer för eleverna och ökade biltransporter.
– Trafikförutsättningarna kommer att studeras vidare för att skapa en säker och ändamålsenlig lösning. Det fungerar inte som det är i dag.
Samtidigt menar bildningsförvaltningen att det blir lättare för skolorna att använda lärarresurserna när man samlar årskurserna. Då kan lärarna få tillräcklig undervisningstid på en skola. Avstånd till skolan kan då ställas mot bättre pedagogiska förutsättningar och renodlade klasstrukturer, menar tjänstemännen.
Formellt finns inga beslut tagna, men i pratiken är det avgjort. Politikerna i kommunstyrelsen har beslutat om en inriktning för investeringsbudgeten och där finns pengarna till förändringarna med. Rent formellt får dock bildningsnämnden information först i oktober. Sedan tas budgeten i fullmäktige i november.
– Det finns ett godkännande från kommunledningen att börja planera. Jag avvaktar bildningsnämnden och tekniska nämnden. Det innebär en marginell försening. Sedan måste arbetet påbörjas för att vi ska kunna hinna i tid, säger Fredrik Eklöf.