S: "Vi ville bryta blockpolitiken"

"Alliansen tar en onödig risk som gör sig beroende av Sverigedemokraterna. Vi ville samarbeta i en stark, blocköverskridande majoritet för Motalas bästa".

14 september 2018 19:00

Det säger Socialdemokraternas förhandlare Camilla Egberth och Torbjörn Holmqvist i det lokala maktspel som redan fått sin upplösning.

S ville genom samtal med alla partiet utom SD nå en majoritet över blocken. Men några sådana samtal kom aldrig till stånd. Alliansen valde som tidigare att hålla ihop.

– Men nu blir Sverigedemokraterna vågmästare både i fullmäktige och i nämnderna. Alliansens får ta ansvar för den situationen. Vi blir inte deras stödparti, utan tänker lägga egna förslag och rösta på dem, säger Egberth.

– Det är vi skyldiga våra väljare, inflikar Holmqvist.

Samtidigt säger sig S-duon vara ödmjuk inför valresultatet och hur det nu tolkats av Alliansen. Och närmast väntar analys. Att S grundlade sitt rekordtapp (-11,1 procent) bland landsbygdens röstande är inte hela sanningen, menar Camilla Egberth.

– Vi har tappat stort också i bostadsområden i stan. Samtidigt har vi haft stark tillväxt och halverat ungdomsarbetslösheten ... Ja, det finns mycket att titta på.

Som oppositionsparti håller S fast vid samarbetet med MP och V. Därför blir det lika antal ledamöter mellan blocken i nämnderna och med utslagsröst för SD.

Trots ökande inflytande är SD:s gruppledare Johnny Karlberg ändå besviken:

– På att Alliansen inte kan lita på oss. Det viktiga för oss i ett samarbete var att åtminstone få insyn i ärendena, vi har ju hittills alltid fått det sista av alla. Nu ger vi inte bort röster lättvindigt genom att sitta och rulla tummarna. Vi är inte ute efter att ställa till något, utan kommer att försöka påverka så som våra väljare vill.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Gedda

Ämnen du kan följa