Rysaren: Så vann han över Egberth

Med bra tre rösters övervikt valdes Elias Georges som S-kandidat till oppositionsrådsposten i Motala kommun. Han fick 53 röster mot Camilla Egberths 50.

9 oktober 2018 12:18

Elias Georges var valberedningens förslag. Men under Socialdemokraternas välbesökta medlemsmöte i gamla Folkets hus visade sig flera talare även stödja det avgående kommunalrådet Camilla Egberth. Med två namn på förslag beslutade mötesordföranden Johan Andersson om sluten omröstning.

Och det blev alltså en rysare innan slutligen valberedningen fick sin vilja igenom.

– Det är hedrande. Jag är otroligt stolt och glad. Samtidigt lite kluven kring att behöva ställas mot en partikamrat. Men sådan är vår bransch ibland. Camilla har varit otroligt drivande för kommunen i frågor som gällt infrastrukturen och sysselsättningen, säger Elias Georges.

Han är född i Syrien inom den syrianska folkgruppen, men växte upp i Libanon. Som nioåring flydde han ett inbördeskrig tillsammans med sin mor och sökte sig till släkt i Sverige och Motala.

Elias Georges är idag 47 år och har som fritidspolitiker varit kommunfullmäktiges ordförande, men annars jobbat med lokalsamordning inom Bostadsstiftelsen Platen. Han är gift och har sex barn i förskoleålder upp till gymnasiet.

Oppositionsrådsposten ska fastställas av kommunfullmäktige 15 oktober, någon motkandidat inom oppositionen har inte aviserats. Elias Georges blir med uppdraget också andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Och nu blir det politik på heltid för 47-åringen.

– Jag vill jobba i nära dialog med medborgarna. Det viktiga för kommunen framöver är att säkra personalförsörjningen till välfärdsområdena vård, skola och omsorg. Här måste vi ge personalen förutsättningar så att den också trivs hos oss.

– Även bostadsbyggandet i attraktiva lägen blir viktigt och sist, men inte minst, att jobba för ökad sysselsättning och utbildningar som matchar arbetsmarknadens behov, säger Elias Georges.

Brist på dialog, i synnerhet kring beslutet om nedläggningen av Godegårds skola, har annars pekats ut som en av orsakerna till det socialdemokratiska valnederlaget med minus elva procentenheter och sex tappade fullmäktigemandat.

– Vi har ingen analys klar än. När det gäller skolan står jag bakom beslutet, men förstår att det finns olika uppfattningar kring det, säger Elias Georges.

Det socialdemokratiska medlemsmötet nominerade Ingvar Ståhl till posten som andre vice ordförande i kommunfullmäktige. Här fanns inget annat förslag. Fullmäktiges presidium väntas därmed bestå av Nils Ingvar Graan (KD), ordförande, Åke Svensson (M), förste vice ordförande och Ingvar Ståhl (S), andre vice ordförande.

Vi söker även Camilla Egberth för kommentar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Gedda

Ämnen du kan följa