1898 byggdes högskeppet vid Lokverkstan som en del av Motala Verkstad, men 1953 eldhärjades byggnaden och flera av skeppen revs. Högskeppet klarade sig dock och återuppbyggdes, men delar av taket rasade in för cirka tio år sedan och nu återstår den ursprungliga gavelmuren.
Ytterväggen är dock i dåligt skick och nu har kommunens fastighetsenhet därför ansökt om rivningslov.
– Vi är oroliga för att väggen ska ramla ihop. I den finns en stor stålport och den vill vi verkligen inte ska ramla så att någon får den i huvudet. Därför är området där avspärrat, säger Bitte Pettersson på fastighetenheten.
Kommunen har också fått information om att Kanalbolaget vill börja rusta kajen och då anser man att det är bäst att ha löst situationen med ytterväggen innan det arbetet påbörjas. Samtidigt väntar man dock på besked från politiskt håll vad som ska hända med hela Verkstadsområdet.
– Vi vet ännu inte vad som ska hända med området, men vi känner att vi inte kan vänta längre. Gör vi inget snart så river väggen sig själv, säger Bitte Pettersson.
Inför beslutet om rivningslov har frågan skickats på remiss till Östergötlands museum. Där är man inte pigg på rivningsförslaget utan menar att byggnaden bör bevaras med tanke på Motala Verkstads höga kulturhistoriska värde. "Är gavelmuren i dåligt skick med rasrisk så måste den naturligtvis åtgärdas och säkras", är istället deras inställning. Gavelmuren har en skyddsmärkning med q2 vilket innebär att den ska bevaras och inte får rivas. Skulle det inte vara möjligt att rädda byggnationen föreslår museet därför att det görs en återuppbyggnad och att det sätts en tidsplan för när den ska ske så att frågan inte drar iväg.
Vad gäller de övriga byggnaderna i Gamla Motala Verkstad så har det funnits en oro för deras skick. Lokverkstan är i dag avstängd på grund av risken med nedfallande betong. Men rivningsansökan nu berör ingen annan byggnad. Det finns dock inget beslut i nuläget om något renovering av dem heller.
– Vi har koll på vad som behöver göras och den genomgång som vi gjort visar att de kan stå ett bra tag till, säger Bitte Pettersson.
Finns det någon fara för någon annan byggnad?
– Nej, det gör det inte, säger Bitte Pettersson.