Rebecka är Odd Fellow-ordens kvinnliga gren. I år fyller Rebeckalogen Sophia Isberg i Motala 25 år. Gärd Wiklund har varit med från starten och var logens första ordförande, eller övermästare som det heter inom Rebecka.

– Jag och andra Motalakvinnor tillhörde Katarinalogen i Vadstena. Men vi ville ha en loge på närmare håll, berättar hon.

Vid starten fanns sju medlemmar. Nu är antalet cirka 140, varav ett 80-tal är regelbundna besökare vid logens träffar. Den yngsta är 34 år och den äldsta 101.

Artikelbild

| Många systrar på träffen innebär ett välfyllt kapprum.

Varför är ni med?

– Den etiska inriktningen – vänskap, kärlek och sanning. Och att vi delar varandras intressen, ung som gammal, menar Gärd.

– Det är en varm stämning. Man är här för sin egen skull, inte här för att man har något speciellt yrke till exempel, säger undermästaren Eva Axelsson.

Nuvarande övermästaren Anita Keijzer växte upp i Motala, men har bott på annat håll i många år.

Artikelbild

| Anita Keijzer, Gärd Wiklund och Eva Axelsson tar emot i dörren till Brödragården.

– Jag var med i en Rebeckaloge i Norrköping. När jag kom tillbaka 2012 gick jag med här. Det var som att få en färdig vänkrets.

Vad pratar ni om?

Artikelbild

| Rebecka är Odd Fellow-ordens kvinnliga gren.

– Allt utom politik, religion, pengar och sjukdomar, säger Gärd och ler lite.

Förutom samvaron hjälper logen föreningar och organisationer, som Majblommekommittén, med ekonomiska bidrag.

– Vi har inga insamlingar men systrarna skänker vad de kan och vill vid våra träffar, säger Eva

Fram till för några år sedan kunde man bara bli medlem genom att föreslås av en befintlig medlem. Numera finns även en annan väg in, då det går att anmäla sitt intresse via nätet.