Trots oppositionens protester valde majoriteten i bildningsnämnden att besluta att skolan i Godegård ska läggas ner till årsskiftet. Beslutet motiveras bland annat med att det är få elever. Föräldrarna i Godegård reagerade kraftigt på beskedet och beslutade att överklaga till förvaltningsrätten. Det är då inte själva beslutet i sig som domstolen prövat utan om det fattats på korrekt sätt och i rätt instans. Föräldrarna menade att beslutet var så stort att det borde tas av kommunfullmäktige.
Förvaltningsrätten har nu tittat på de synpunkter som kommit in i ärendet både från kommunen och från Godegårdsborna. Deras bedömning är att kommunen hanterat ärendet korrekt och menar att praxis vid skolnedläggningar är att det ligger hos nämnden. Dock kan det i vissa fall ligga just på fullmäktige, men det beror på hur stor kommunen är. Här menar dock rätten att bildningsnämnden haft befogenhet att avgöra ärendet.
Bildningsnämndens ordförande Nicklas Rudberg (S) kommenterar beskedet så här:
– Det är ett vägledande beslut som rätten har tagit och det är en välskriven dom. De har tagit hänsyn och bemött alla synpunkter som kommit in, säger han.
Innebär detta nu att skolnedläggningen sker den här veckan?
– Ja, så är det. Det får vi ju också stöd i genom domen, vi har haft befogenhet att ta det beslutet, säger Nicklas Rudberg.
Förvaltningsrätten har i sin dom inte bara tittat på om bildningsnämnden haft befogenheter att avgöra ärendet. De har också gått igenom synpunkter om vilken information som föräldrarna fått och om det skett samråd. Där menar rätten att det inte finns något formellt krav om att ärenden ska beredas och domstolen kan inte pröva beslutunderlagets kvalitet eller omfattning. På samma sätt påpekar rätten att de inte har möjlighet att bedöma om beslutet i sig är lämpligt eller rimligt. Det är inte heller inom domstolens befogenheter att utreda själva beslutet utan man utgår endast från de uppgifter som kommit in från kommunen och de klagande.
Om föräldrarna i Godegård inte är nöjda med beslutet kan det överklagas.
– Jag gör ingen bedömning om hur de ska agera, men vi har ett rättsystem där medborgarna har en möjlighet att få beslut prövade och det har vi inga invändningar mot. Samtidigt kan jag konstatera att det är en välskriven dom, säger Nicklas Rudberg.