Platen ordnar tre dagar om integration

Under tre dagar ska Bostadsstiftelsen Platen samlas för att dela erfarenheter när det gäller integrationsfrågor.

Emma Fransson, projektledare stadsdelsutveckling på Platen berättar om dagarna och att idén till detta har drivits av bostadsstiftelsens ordförande Daniel Starkengren.

– Han är väldigt engagerad i det här med integrationsfrågor. Han tycker att vi ska lyfta blicken och se det från ett större perspektiv.

– Dag ett är det tjänstemän och näringsliv. Alla egentligen som arbetar med trygghets- och säkerhetsutbildningar, arbetsmarknadsfrågor. Träffas och på något sätt vara en bytesbank, dela erfarenheter och se vart vi ligger i Motala över huvud taget. För att sedan, förhoppningsvis komma framåt mot ett gemensamt mål.

Från Stockholm är Galaxia Wallin inbjuden. Hon är journalist som under metoo-rörelsen 2017 skapade det första uppropet mot hedersvåld och hederskultur som gick under namnet #underytan.

– Hon ska komma hit och föreläsa då hon har jobbat väldigt mycket med de här frågorna.

Det hela äger rum under tre dagar, 9 – 11 september 2019. Emma Fransson berättar att det hela riktar sig mot olika målgrupper.

– Första dagen är det Motala kommun och alla som arbetar med dessa frågor, andra dagen är det Platens personal och dag tre är det hyresgäster på Ekön plus SFI-studerande.

– Så där är vi just nu. Jag har sett när jag varit runt på andra bostadsbolag i Sverige, att enda sättet att lyckas är att samverka med andra. Det är då det blir kraft och det är då man får tyngden samt förändringen. Det vill jag ta till Motala. Naturligtvis är det toppen att ha en ordförande som brinner för de här frågorna, som vill att vi ska se det större perspektivet. Det är annars väldigt lätt att blunda för såna här frågor.

Vad hoppas ni få ut av de här tre dagarna?

– Första dagen handlar det mycket om var står vi nu och hur kommer vi framåt och hur gör vi det tillsammans. Det är viktigt i Motala att alla som är involverade på något sätt, tar sitt ansvar och ser hur kan vi göra. För Bostadsstiftelsen Platen är bara en del och det här är ett arbete som kommer att pågå under lång tid.

Emma Fransson är med i ett nätverk, allmännyttans nätverk.

– Där man träffar personer i samma roll som jag i andra bostadsbolag, två gånger om året. Där får man många tips och idéer.

Du har nu i september arbetat ett år - hur har det året varit?

– Det har varit till för att skapa relationer - att visa att jag finns. Jag hade inte förväntat mig att det skulle gå så bra. Det finns sån otroligt goda krafter i Motala, så jag är helt överväldigad. Kan man bara få de här goda krafterna under ett och samma tak, så förstå vilken förändring man kan göra då.

Idén med de här tre dagarna - det är ett steg i den riktningen?

– Det är ett förstasteg. Någon måste ta det. Nu är det tack vare Daniel (Starkengren) vi gör det. Han ser saker ur ett annat perspektiv eftersom han är inne i politiken. Han träffar människor som kan vara med och lära ut, att vara med och påverka. Jag har hittills fokuserat på det lilla och lära känna Ekön, lära känna mina hyresgäster.

Ni har alltså olika perspektiv?

– Ja, de kompletterar varandra.

Hur har planeringen av de här dagarna gått till?

– Jag har fått uppdraget av Daniel och sedan har jag fått utforma helt själv. Så jag åkte upp och träffade Galaxia Wallin innan semestern. Hon hade föreläst för vår styrelse och de gillade henne väldigt mycket. Hon är med alla tre dagarna.

Om man är intresserad att delta - hur gör man?

– Sök upp Emma Fransson på Platen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa