Organisationen söker bidrag på nytt

Motala kvinnojour har inför 2020 fått en kraftig sänkning i kommunala medel. Nu gör de ett nytt försök och ansöker om utökat bidrag.

Helena Fredriksson och Josephine Diffner från Motala Kvinnojour.

Helena Fredriksson och Josephine Diffner från Motala Kvinnojour.

Foto: Jennifer Mayer

Motala kommun2019-11-12 20:30

Kvinnojouren är en ideell organisation som är helt beroende av bidrag. Under senaste treårsperioden har de till stor del finansierat sin verksamhet genom ett IOP-avtal (Idéburet offentligt partnerskap) med Motala kommun. Avtalet har innefattat medel från kommunstyrelsen och socialnämnden, vilket har garanterat dem 600 000 kronor per år mellan 2017 och 2019.

Till 2020 års avtal har socialnämnden beslutat att sänka sin del av bidraget till 100 000 kronor och endast bevilja medel för kommande år. I det nya IOP-avtalet finns inga medel beviljade från kommunstyrelsen (KS).

För att kunna fortsätta bedriva verksamhet i samma omfattning som tidigare ansöker nu Kvinnojouren om medel även från kommunstyrelsen. Det handlar om 500 000 kronor per år under en treårsperiod.

– Vi behöver ha en långsiktighet i vår planering för att på bästa sätt kunna stötta vår målgrupp med våldsutsatta kvinnor och deras barn,  förklarar Josephine Diffner, vice ordförande i Motala Kvinnojour.

Socialnämnden sänkte sitt bidrag med motiveringen att ni har en för god ekonomi med tillgångar på närmare 900 000 kronor. Behöver ni bidragen?

– Det är en felaktig summa. Vi har en buffert på 700 000 och det skulle räcka ungefär ett halvår med de utgifter som finns månadsvis, säger Josephine Diffner.

Hur viktig är Kvinnojourens arbete?

– Vår verksamhet kan i många fall vara livsviktig för Motalas kvinnor.

Vad händer vid avslag?

– Det skulle vara osäkert om kvinnojouren skulle överleva.

Som ett komplement till sin ansökan har även Kvinnojouren valt att bjuda in samtliga politiker i kommunstyrelsen till en hearing i slutet av november. Detta för att redovisa vad kommunens pengar har gått till och för att tydliggöra vad ett eventuellt bidrag ska användas till framöver.

– Vi hoppas att vår hearing ska ligga till grund för ett nytt avtal med kommunstyrelsen, sägerJosephine Diffner.

Vice ordförande i KS, Kenneth Söderman (L), kommenterar Kvinnojourens ansökan över sms. Han förklarar att de ännu inte har tagit ställning till ansökan, utan att de inväntar hearingen hos Kvinnojouren:

"Vi kommer ha ett internet möte om detta nästnästavecka vecka och sedan är vi inbjudna till Kvinnojouren den 28/11. Först därefter tar vi ställning", skriver Kenneth Söderman i ett sms under tisdagseftermiddagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!