Stora torgets utseende har länge varit omdiskuterat. Under förra mandatperioden genomförde dåvarande majoriteten en omfattande medborgardialog om hur Motalaborna ville att den stora ytan ska användas framöver. Sedan blev det tyst vilket fick Alliansen att reagera och kräva insatser. Därefter kom det igång en arkitekttävling som nu är avslutad och där det vinnande förslaget "Sjöstadens gröna sluss" innebär mer grönska, ett restaurangstråk utmed Statt och en fontän runt von Platen-statyn.
– Nu ska vi gå igenom förslaget och kanske göra vissa korrigeringar innan vi går vidare, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Caroline Unéus (M).
I år kommer man därför att fortsätta med projektering. I arbetet ingår också en samordning med den parkeringsutredning som just nu pågår i kommunen. Arbetet med torget beräknas sedan fortsätta en bit in i år 2020. Därmed skulle torget vara möjligt att bygga om först nästa år, men om det blir så återstår att se.
– Man har räknat med att det kostar ungefär 30 miljoner kronor att bygga det förslag som vann i arkitekttävlingen. Men i dagsläget finns inga pengar i budgeten, säger Caroline Unéus.
Partikollegan och kommunalrådet Kåre Friberg konstaterar också att de i dagsläget inte har några pengar avsatta för Stora torget. Om det kommer med i nästa års budget återstår att se.
– Det får vi ta ställning till när vi gör budgeten. Det är för tidigt att säga nu. Men det har inte högsta prioritet. Våra kärnverksamheter går före, men vi har ju betalt för arkitekttävlingen så det är klart att det ska in i budgeten någon gång framöver, säger han.
Under förra mandatperioden var som sagt Alliansen starkt kritiska, och tyckte att Solidariskt Motala drog frågan i långbänk. I dag har Caroline Unéus större förståelse för fördröjningen.
– Det har varit personalbrist och det är därför som det tagit tid. Men nu är ju förslaget klart från arkitekttävlingen och vi kan gå vidare, säger hon.
Samtidigt konstaterar hon att en omdaning av torget måste involvera också de som verkar i centrum.
– Det är viktigt att vi har samråd med näringslivet, framför allt eftersom vi antagligen inte kommer att göra om allting på en gång utan i etapper, säger Caroline Unéus.