Nyckellösa bilar – biltjuvarnas nya favorit

Under förra veckan stals två premiumbilar i Motala. Båda bilarna hade nyckellösa system. Nu söker polisen vittnen och tipsar om hur du skyddar dig.

Motala kommun2019-09-09 19:00

Natten mellan fredag den 6 september och lördagen den 7 september stals två nya Volvobilar, en XC60 och en XC90, från området Dysätter i Motala. Bara tre dagar tidigare försökte någon stjäla en Lexus från adress i närheten. Gemensamt för de tre bilarna är att de har ett system där föraren inte behöver sätta nyckeln i låset för att köra iväg. Nu söker polisen vittnen till stölderna.

– Vi letar efter någon som har sett något. Den Lexus man försökte ta den 3 september bara några hundra meter bort. Så vi går ut lite brett för att hitta vittnen. Någon som har sett bilarna eller personer, säger Joakim Wallberg som är polisinspektör och analytiker.

Han jobbar med brottssamordning, fall där det inte finns någon misstänkt, men där det finns flera brott av samma typ. 

– Vi är intresserade för att det är återkommande, ofta sker det flera stycken i ett område under en tid. I det här fallet har vi två bilar under samma natt väldigt nära varandra, förklarar Wallberg.

Exakt tidpunkt när de två Volvo-bilarna stals är oklart, men trolig brottstid är någon gång mellan klockan ett på natten och fem på lördagsmorgonen.

Bilarna stals när de stod parkerade utan att någon nyckel användes. Troligen har tjuvarna använt någon typ av teknisk utrustning för att fånga upp och spela in signalen från nycklarna. På så sätt kan de sedan låsa upp och starta bilarna utan att behöva någon nyckel. Liknande stölder och stöldförsök gjordes i Norrköping tidigare i år.

Polisen efterlyser nu vittnen som sett något i området Dysätter. "Det kan handla om en eller flera personer som man sett i området, eventuellt bärandes på någon form av väska där den tekniska anordningen förvarades." Skriver polisen i sin efterlysning.

Båda Volvo-bilarna har ett spårningssystem via gps, men även detta system har tjuvarna tagit sig förbi.

– Båda bilarnas system har störts ut mer eller mindre direkt. Sedan har vi bara sporadiska träffar, och då kan Team Sportia-hallen i Motala vara av intresse. Bilarna kan ha stannat eller passerat där, säger Wallberg.

För att skydda sin dyrbara bil har Joakim Wallberg några tämligen simpla tips.

– Just nu stjäls det rätt mycket bilar i Sverige med sådana här "keyless system". Då ska man vara väldigt aktsam om man har ett sådant system. Förvara inte nycklar vid ytterdörren, utan ha dem längre in i huset och gärna i en plåtlåda som skärmar av radiosignalen.

Karta: Dysätter
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!