Godegårds Skidklubb är sysselsatt med att bygga sin tolfte mila i obruten följd. Den står som tidigare år vid Sjölunda såg, en halvmil söder om samhället.

Till milan används 100 kubikmeter björkved.

– Vi får ut ungefär 40 kubikmeter grillkol om allt går bra, säger klubbens Anders Nylund och berättar att kolet har en strykande åtgång.

Artikelbild

| Svenerik Larsson var en av dem som hjälpte till med att resa in den sista milveden. Lördag 7 september är det dags för milan att tändas.

Tidigare såldes kolsäckarna på Godegårds marknad 1 maj. Men de sista åren har de sålt slut redan samma dag man rivit milan, vilket brukar ske i april.

När vi besöker Sjölunda håller man på med att resa in den sista veden. Nästa moment är att täcka veden med granris och sedan lägga på stybb.

– Då behövs det mycket folk här samtidigt, säger Anders Nylund.

Frivilliga lägger mycket jobb på milan och kringarbete.

Artikelbild

| Sven Axelsson och Sten Granath tar en paus i det fysiska arbetet.

– Vi räknar med drygt 2 000 timmar.

Överskottet från försäljningen går till klubbens verksamhet som främst är är längdskidåkning och MTB-cykling.

Lördag 7 september sker det som man arbetat för – tändningen – som i år ska ombesörjas av Martin Johnson från Sydved som sponsrat med milved.

– Det är viktigt att bevara kulturarvet och kunskapen, säger han.

I samband med tändningen ordnas underhållning och serveras kolbullar.

– Det brukar komma rätt mycket folk, säger Anders Nylund.

När milan är tänd tar det ungefär en vecka innan den kolat klart. Under den tiden måste milan passas dygnet runt.

– Det är alltid minst två personer på varje pass. Det är för riskabelt att vara ensam, menar Anders Nylund.