Motalalärare släpper bok om börsens psykologi

Han är lärare i svenska och historia på Platengymnasiet i Motala och har tidigare skrivit en historisk spänningsroman. Nu släpper han en fackbok.

"Börspsykologi – så blir du en bättre investerare" är titeln på Cristofer Anderssons nya bok. Andersson är entusiastisk inför bokutgivningen:

– Det känns fantastiskt roligt! Det är verkligen en jätteskön känsla! 

Han är själv aktiv som investerare och bland annat även verksam som ledare för investerarkurser.

 

Den viktigaste anledningen till att han skrev boken är hans stora intresse för psykologi.

– Och för hur människans hjärna fungerar, hur den alltid på ett eller annat sätt försöker att lura oss. Den andra anledningen var att jag är lärare. Jag är det för att jag älskar att hjälpa människor att utvecklas, och jag älskar att lära ut saker. 

Det har varit en "jättestor hjälp" för honom att sätta ord på sina tankar tillägger han.

 

Cristofer Andersson berättar om lite av det som boken innehåller:

– Jag går igenom många av de fällor man riskerar att fastna i när man är investerare. Och då menar jag inte bara professionella investerare utan även oss som kanske sparar en gång i månaden. 

Han menar att fällorna också finns i vardagen i form av bland annat flockmentalitet som vi enligt honom har i oss sedan 30 000 år tillbaka. När det gäller ekonomi menar han att om folk läser att en viss aktie går bra så går alla in och köper den utan att läsa på mer. 

– Och nu ser vi världens börser rasa och det är knappt någon som egentligen förstår innebörden av corona. Men alla säljer för att alla säljer. 

På frågan hur det känns att släppa boken nu med tanke på just läget på börserna svarar han att om man bara krasst ser till det så är detta ett perfekt tillfälle för boken att komma ut. Han betonar dock att han verkligen lider med alla småföretagare.

– Och alla de som har byggt upp sitt liv kring en verksamhet som nu riskerar att hamna i konkurs.

För honom handlar bokskrivandet inte om att tjäna pengar. Han vill nå ut med boken till så många människor som möjligt. 

– Kan jag hjälpa sparare att undvika att gå i fällor och förlora stora summor pengar, då är jag jättenöjd!  

 

Han har planer på en uppföljare till boken och till sin historiska roman. Dessutom vill han skriva en handbok för ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern. Den ska bland annat handla lite om hans egen gymnasietid.

– Jag hade inte den lättaste tiden på gymnasiet. 

I boken blir det också tips om allt ifrån studieteknik till hur man bör sova och äta. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa