Motala tidigt med nya konceptet på kyrkogården

På lördag anordnas för andra året i rad Griftegårdens dag i Motala.

25 maj 2018 09:00

En andakt i Heliga korsets kapell inleder klockan 13.00, med tf kyrkoherde Kenneth Lindström. Därpå, klockan 13.30, är det griftegårdsvandring med start från kapellet. Under vandringen presenteras griftegårdsförvaltningens organisation och man informerar vidare om olika gravskick och om gravskötsel. Man får också tillfälle att följa griftegårdens utveckling. Så berättas det om kulturhistoriska gravanordnar samt att man får möjlighet att lämna synpunkter på griftegårdens verksamhet.

– Efter andakten har jag en vandring och den var populär förra året, säger griftegårdschef Daniel Kullman och fortsätter:

– Man går runt och tittar på gamla gravstenar, olika skötslar, mycket kulturgravar och så vidare. Det var uppskattat så vi hoppas på mer. De som har svårt att gå erbjuder vi skjuts runt på vandringen. Ungefär en och en halv timme pågår det här. Medverkar gör också Kenneth Söderman och Ulla Axelsson från griftegårdskommittén.

Några nyheter i år?

– Asklundarna är vi ju kända för. Asklundskonceptet innebär kremering men nu har vi börjat med att man med samma koncept kan gravsätta med kista. Det finns på några ställen i Sverige men vi är väldigt tidiga här i Motala med detta. Varför man väljer det här är att det är lättskött. Just att kunna få välja blir viktigare i samhället och vi känner att vi vill vara med där också, säger Daniel Kullman och avslutar:

– Vi hoppas på bra väder och många besökare. I och med att det är mors dag helgen så tror vi på fler besökare i år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Törnström

Ämnen du kan följa